latinica  ћирилица
04/11/2019 |  10:32 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Брнабићева у Шангају са представницима Хуавеја, Хбиса и Банке Кине

Премијер Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Шангају са представницима кинеских компанија Хуавеј, Хбис, као и Банке Кине, чиме је започела вишедневну посјету тој земљи гдје ће учестовати на другом међународном увозном Експо сајму и срести се са предсједником Си Ђинпингом.
Ана Брнабић у Шангају  (фото: Влада Републике Србије) -
Ана Брнабић у Шангају (фото: Влада Републике Србије)

Брнабићева је рано јутрос по средњоевропском времену разговарала са предсједником Хуавеја за Европу Ли Јианом који је истакао да ова компанија послује у Србији више од деценије и да има веома позитивне утиске.

Она је навела да је задовољна због сарадње са кинеском компанијом, истичући као важна два пројекта која Хуавеј реализује у Србији - са Телекомом и са српским МУП-ом, пренијели су београдски медији.

На састанку са руководством Банке Кине која послује у Србији од 2017. године, предсједавајућим Лиу Лиангом и извршним директором и потпредсједником Лин Ђинџеном, Брнабићева је изразила задовољство што ће имати прилику да чује даље планове ове банке.

Она је на састанку са представницима компаније Хбис, власником смедеревске Железаре, још једном захвалила што је Хбис том инвестицијом у Србији помогао да се сачува 5.000 радних мјеста у самој жељезари и више од 20.000 радних мјеста индиректно.

Састанку са представницима Хбиса присуствовали су и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић и предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Састанку са представницима Хуавеја присуствовали су министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и амбасадор Кине у Србији Чен Бо, амбасадор Србије у Кини Милан Бачевић и предсједник Савјета за координацију сарадње са Кином и Русијом Томислав Николић.

Брнабићева ће се данас састати са предсједником Кине Си Ђинпингом, а планирано је да током одржавања Српско-кинеског пословног форума буде потписан меморандум о разумијевању између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и компаније Хуавеј технолоџис.

Кинески министар управе за дигитални простор Џуанг Жунгвен је приликом раније посјете Србији у разговору са српским министром телекомуникација Расимом Љајићем пренио заинтересованост водећих кинеских компанија из области телекомуникација за учешће у развоју 5G мреже у Србији.