X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/11/2019 |  11:29 ⇒ 14:29 | Извор: РТС

Вучић: Задовољан сам садржајем разговора са Палмером

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером да је познато да су ставови Србије и САД по питању Космета различити али да је захвалан Палмеру јер је био спреман да чује и саслуша шта Србија мисли. Палмер је рекао да је историјска грешка и лоша порука Западном Балкану одлука ЕУ да не отвори преговоре са Сјеверном Македонијом.
Вучић-Палмер (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Вучић-Палмер (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Предсједник Србије је рекао да је са Палмером најприје разговарао у четири ока, а затим су услиједили разговори двије делегације. Истакао је да је задовољан разговорима јер су размотрена сва спорна питања и све разлике.

Истакао је одлучност за проналажење рјешења у будућности која би значила боље и билатералне односе између САД и Србије.

Вучић је рекао да је отворено говорио са Метјуом Палмером и да вјерује да ће ускоро, за два до три мјесеца, бити створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Како је рекао, цијени подршку САД европском путу Србије јер је то од великог значаја. Додаје да се разговарало о питањима која су спорна и која понекад умију да заболе свакога у Србији.

Објашњава да је отворено говорио са Палмером и да су један другоме разјаснили многе ствари.

Предсједник Србије је рекао да Београд жели озбиљан и одговоран дијалог који би водио компромисном рјешењу.

- Оно што сам рекао Палмеру и другима, Србија је спремна за компромис али није и неће бити спрема за унижавање свог народа на КиМ и народа у цјелини - рекао је Вучић.

Истакао је да је интензивирање односа са САД важна ствар и у складу с тим је позвао предсједника САД Доналда Трампа да посјети Србију. Подсетио је да ниједан предсједник САД није био у Београду од 1980. године и рекао да вјерује да би то био снажан импулс развоју односа двије земље.

- Трамп би на лицу мјеста на најбољи начин могао да осјети ситуацију у Србији и региону и како би га српски народ дочекао - рекао је Вучић.

Додаје и да је економска сарадња све боља и успјешнија и да све вечи број америчких компанија улаже у Србију.