latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:59 | Аутор: СРНА

Касиповић: Смртна казна могла да буде укинута још прије десет година

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је Срни да је добро што је у Српској званично укинута смртна казна, наводећи да је то могло бити учињено прије више од десет година када су надлежне институције Републике Српске донијеле ту одлуку, али је њено ступање на снагу неоправдано блокирано.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

- Што се нас тиче ово питање није ни требало да стигне до Уставног суда БиХ јер је наше опредјељење било да Устав буде усклађен са Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода - истакао је Касиповић.

Он је подсјетио да је и у извјештајима Европске комисије о БиХ, између осталог, наглашавано да је потребно укинути одредбу о смртној казни у Уставу Републике Српске, те да је важно да она није примјењивана, иако је фактички била на снази.

- У Републици Српској никада није изречена смртна казна и то показује одговорност нашег друштва и опредијељеност за заштиту људских права и испуњавање међународних норми. Иако никада није унесена у наш Кривични закон, а самим тим ни примијењена, ова уставна одредба представљала је препреку за усаглашавање правних прописа са европским законодавствима - закључио је Касиповић.

У Службеном гласнику БиХ у петак, 1. новембра, објављена је одлука Уставног суда БиХ који је 4. октобра 2019. године на захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске укинуо члан 11 став 2 Устава Српске који је омогућавао изрицање смртне казне, те званично ступила на снагу.

Уставни суд је утврдио да тај члан није у складу са Уставом БиХ БиХ и Протоколом уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Народна скупштина Републике Српске је још 2009. године усвојила амандман којим би био брисан спорни члан Устава, али он није ступио на снагу јер су делегати у Клубу бошњачког народа у Вијећу народа Српске гласали против.

Канцеларије ЕУ у БиХ и Савјета Европе у Сарајеву поздравиле су данас ову одлуку Уставног суда као симбол снажне опредијељености заједничким европским вриједностима, те истакле да је то у складу са кључним приоритетима утврђеним у Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и стандардима Савјета Европе, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Повезане вијести:

Престао важити члан Устава Републике Српске о изрицању смртне казне