latinica  ћирилица
04/11/2019 |  13:01 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Недопустиво да српски министар гласа за извјештај о раду Агенције

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић сматра да је недопустиво да српски министар у Савјету министара у техничком мандату гласа за усвајање извјештаја Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ која је донијела бројне негативне одлуке по систем високог образовања у Српској.

Рајчевић је рекао да се то првенствено односи на одлуку да не буду реакредитована два јавна универзитета у Републици Српској.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин нагласио је да су институције Републике Српске учиниле све што се очекивало од њих да буду реакредитовани јавни универзитети у Српској.

- Једино што је спорно јесте што директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ из неразумљивих разлога не жели да два јавна универзитета упише у јавни регистар, иако су оба универзитета добила препоруку и испунила све критеријуме и стандарде за акредитацију високошколских установа - рекао је Гајанин.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је раније да је Савјет министара у техничком мандату на телефонској сједници усвојио извјештај Агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ који се законски није могао наћи на сједници, а за који је гласао чак и један од српских министара.

Срна сазнаје да је за извјештај гласао министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић /СДС/.