latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:37 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Видовићева и Линднер о унапређењима у области управљања дугом Српске

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић разговарала је данас са Техничком мисијом Међународног монетарног фонда предвођеном шефом мисије Петером Линднером, о стратегији управљања дугом Републике Српске.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Министарка Видовић је током разговора истакла да је циљ управљања дугом Републике Српске постепено смањење укупног задужења, уз обезбјеђење финансијских средстава првенствено за финансирање одобрених инвестиционих пројеката.

- Република Српска руководи својим дугом, а у наредном периоду ћемо настојати да у овој области унаприједимо стање, руковођени минималним трошковима и ризицима, а имајући у виду степен развијености економије и домаћег тржишта хартија од вриједности -  изјавила је министарка додавши да је у септембру усвојена Стратегија управљања дугом Републике Српске која се базира на комбинацији различитих извора финансирања.

Делегација ММФ-а се током сусрета интересовала за стање у области финансија, посебно банкарског сектора, области осигурања и инвестиционих фондова, како би се сагледале могућности у оквирима примарног и секундарног домаћег финансијског тржишта које би дале допринос стратегији управљања дугом у средњерочном периоду.