latinica  ћирилица
04/11/2019 |  16:34 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бијељина: Почели "Вишњићеви дани"

У Бијељини су отворени 26. Вишњићеви дани и трајаће до петка 9. новембра. Ове године Вишњићеви дани су у знаку 800 годишњице аутокефалности Српске православне цркве и 115 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Бијељине.

Подизањем заставе на платоу испред Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини, свечано су отворени Вишњићеви дани, манифестација посвјећена српском гуслару и пјеснику. Вишњићеви дани обухватају већи број културних догађаја, концерата, изложби, предавања и књижевних вечери.

- Мислим да ћемо ове године имати лијепих догађаја, које ћемо са задовољством да пропратимо и да на неки начин још се обогатимо тим културним збивањима, јер суштина и јест Вишњићевих дана да богатство наше културе и традиције показујемо - истакао је Митар Новаковић, предсједник СКПД "Просвјета" Бијељина.

Након свечаног отварања Вишњићевих дана, у библиотеци је одржана промоција збирке епске поезије "Морачки бастион”" црногорског аутора Бранка Бате Крковића.

- Још од малена сам заволио епску поезију и у овој књизи је сабрато, нема књиге да је више личности и догађаја описано у једној књизи него што је у овој. Многи подаци који се данас негирају, обрадио сам кроз пјесме са тачним подацима, са фуснотама шта је било и како је било, ми смо српски народ у Црној Гори - истиче Бранко Бато Крковић, аутор збирке епске поезије "Морачки бастион".

Организатор манифестације је СПКД "Просвјета“ Бијељина, а покровитељи овогодишњих "Вишњићевих дана" су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.