latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:41 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Радници Џендер центра жале се нa мобинг, директорка демантује

Радници Џендер центра Републике Српске жале се на вишегодишњи мобинг директорке.

Институција Омбудсмана издала је препоруку Влади, да предузме мјере, како би била заустављена дискриминација радника у овој институцији. Директорка Џендер центра Мирјана Лукач, оштро демантује жалбе радника. Тврди да иза свега стоји политика.

Ми, радници Џендер центра Републике Српске смо изложени вишегодишњем психолошком малтретирању. Током посљедњих пет година свако од радника је у неком периоду био под већим или мањим мобингом - пише у анонимном писму.

Уз ове тешке оптужбе на рачун директорке Џендер центра, у анонимном писму које су 14. јанура радници упутили свим институцијама Републике Српске и Омбудсману за људска права наводе и вишесатне колегијуме до касно у ноћ, притиске на раднике приликом одласка на годишњи и боловање, па чак и злоупотребу службеног положаја. Институција Омбудсмена је, након изјашњења Џендер центра, издала препоруку предсједнику Владе да предузме неопходне мјере с циљем елиминације и превенције мобинга.

- То је иницијално била анонимна представка али ради се о аутентичним потписаним жалбама које ми имамо, али наравно не пада нам на памет, а није ни у складу с законом, да кажемо имена и презимена, односно откријемо идентитет оних који су нам дали те податке - рекао је Љубинко Митровић, омбудсман за људска права.

Директорка Џендер центра Мирјана Лукач оштро демантује све наводе и каже да је ово блаћење ње, њене породице, институције у којој ради, али и Владе.

- Мобинг у Џендер центру не постоји. У свакој институцији постоје задовољни и незадовољни радници, али инсистирање на раду, реду и дисциплини није мобинг, просто наводи који су отишли у анонимном писму су инсинуације - тврди  Лукачева.

Лукачева каже да, иако је тражила да се позову људи који раде у Џендер центру, и да се све испита, ништа од тога није урађено. Омбудсман и управна инспекција, одговарају да је то у надлежности судова. Митровић сматра индикативним и то што је директорка Центра тражила изјашњење свих запослених о наводима у анонимном писму, што према закону представља виктимизацију – нови облик дискриминације.

- Неки од радника су већ имали проблеме и након тога су узимане изјаве од њих и то смо констатовали, јер представља нови вид дискриминације - напоменуо је Митровић.

Лукачева тврди да иза приче о мобингу стоји политика. Каже, у посљедње три године постоје проблеми са Министратством за људска права и избјеглице БиХ, које је без сагласности Владе с Савјетом министара у техничком мандату фомирало Одбор за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ и заказало прву сједницу за 6. новембар.

Из институције Омбудсмана поручују да је неозбиљно говорити о преносу надлежности, да су они независна институција чији једини интерес је заштита грађана и њихових права. Лукачева за сутра најављује прес конференцију са радницима Џендер центра, на којој ће како каже доказати да постоји само једна истина.