latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:58 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Вучић - Палмер: Србија спремна на компромис, али не на понижавање

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је, у Београду, са замјеником помоћника америчког државног секретара и специјалним представником за Западни Балкан, Метјуом Палмером.

Вучић је рекао да су разговори били отворени и искрени. Задовољан је њиховим садржајем и захвалан Палмеру, јер је био спреман да чује шта Србија мисли. Палмер је поручио да Америка жели да Западни Балкан има европску перспективу.

Прво у четири ока, а затим у проширеном саставу, на састанку су размотрена и спорна питања и разлике. "Мислим да смо многе ствари разјаснили и вјерујем да ће по питању Косова и Метохије за два или три мјесеца бити створени услови за наставак дијалога - рекао је предсједник Србије.

- За тај дијалог желимо да буде озбиљан, да буде одговоран, да води компромисном рјешењу и оно што сам не једанпут рекао господину Палмеру, али и свим другим представницима међународне заједнице – Србија је спремна за компромис, али Србија није и никада неће бити спремна за сопствено унижавање, за понижавање и ниподаштавање свог народа, и свога народа на КиМ и свога народа у цјелини, и своје државе - поручио је Вучић.

Палмер истиче да је разговарано и о политичкој ситуацији у региону, што је посебно важно послије неуспјеха у постизању компромиса о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом о чланству у Европској унији. По нашем мишљењу, то је историјска грешка и лоша порука читавом региону, оцијенио је Палмер.

- Америка жели да Западни Балкан има европску перспективу, и ми ћемо урадити све што можемо да убиједимо Европску унију да промијени тај став прије састанка лидера у Загребу у мају - тврди Палмер.

Вучић је захвалан САД на подршци иницијативи о сарадњи између балканских земаља. Истиче да је Српска листа, упркос бруталној кампањи којој је била изложена, добила огромну подршку српских гласача на Космету.

- Српска листа не доживљава Косово као независну државу, али Српска листа је учествовала на косовским изборима и у складу са Бриселским споразумом, дакле, и Српска листа је добила преко 95% гласова Срба. Српска листа мора да буде у Влади уколико жели - навео је Вучић.

- Сасвим је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на Косову и право да буду представљени у Влади. О томе сам нашироко разговарао с лидерима на Косову, укључујући и господина Куртија, и важно је да косовски Срби имају прилику да се изразе и кроз политички процес - истакао је Палмер.

Вучић је позвао америчког предсједника Трампа да посјети Србију , што би дало снажан импулс развоју међусобних односа, и захвалио Палмеру што је на ревер ставио Наталијину рамонду, јер то свједочи, каже, о савезништву у Првом свјетском рату, и много тога доброг што су Србија и Америка заједно у прошлости урадиле.