latinica  ћирилица
04/11/2019 |  20:33 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Тероризам, епидемије, катастрофе: Када бисте се ви вратили на такво мјесто?

Након што наступи кризна ситуација, разрађују се планови обнове, али туризам увек буде остављен по старни као "мање важна ставка" иако има велики економски значај. Препозната је важност туризма, а бројке у истраживањима су знатно боље него раније, али опет незадовољавајуће.
Тероризам, катастрофа, епидемија (фото:gettyimages/ David McNew) -
Тероризам, катастрофа, епидемија (фото:gettyimages/ David McNew)

Свјетски савет за путовања и туризам је објавио извјештај у којем се наводи да је овај сектор све отпорнији на непредвиђене ситуацији, било да се ради о природне катастрофе или на оне које је изазвао човјек.

У извјештају се наводи да је просјечно неоходно вријеме за обнову туристичке понуде након терористичког напада, политичке нестабилности, природне катастрофе или ширења неке заразне болести знатно мање у 2018. години у односу на 2001. годину..

Опоравак од политичке нестабилности траје најдуже, у просјеку 22,2 месеца, а за терористичке нападе или било какви безбједносни инциденти потребно је 11,5 мјесеци. За природне непогоде и епидемије потребно је 16,2 и 19,4 мјесеца.

У сарадњи са кризним штабом Global Rescue, за потребе аналитике, проучено је 90 случајева у протеклих 17 година, од којих је 32 одсто било везано за безбједност, 13 одсто се радило о епидемијама, 19 одсто је тицало политичке нестабилности и 36 одсто се односи на природне катастрофе.

- Ово обимно истраживање је само показало колика је отпорност туризма заправо - рекла је представница Свјетског савјета за путовања и туризам Глорија Гевара.

Она додаје да је важно да се на основу ранијих ситуација учи и да то буде основ за унапређење односа међу институцијама.

- Морамо радити на партнерствима како бисмо умањили директан економски утицај и непожељна људска дјеловања - рекла је она.

Истраживање истиче важност спремности на потенцијалне непожељне околности. Из кризног штаба су рекли како су некада потребни дани да се сектори договоре прије него што нешто предузму.

- Како би се постигле брзе реакције на одређене ситуације треба бити одговоран, сигуран, образован... Треба надахнути туристе да поново негде дођу, а за то је неопходан добар план обнове и делања након кризног периода - рекао је Ден Ричард.

Извор: Б92, Travel weekly