latinica  ћирилица
05/11/2019 |  07:51 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

На рочишту 22. октобра, бивши припадник Полицијске станице у Калиновику Миливоје Фалаџић рекао је да је обезбијеђивао мјесто на којем је граната усмртила Станиславу Копривицу и ранила Душанку Нишић и Јелену Бозало.

Овај свједок Тужилаштва БиХ навео је да је тог кобног дана гранатирање почело ујутро око 8.00 часова и да су му у Станици рекли да је погинула Станислава, а да су рањене Нишићева и Јелена Бозало.

Он је испричао да га је шеф смјене упутио да обезбиједи мјесто несреће на којем, како је рекао, није затекао настрадале дјевојчице јер су одмах пребачене у Дом здравља.