latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:02 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија изабрала пут заједничког просперитета

Привредни раст и развој у 21. вијеку могу се постизати искључиво у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун, при чему је Србија недвосмислено изабрала пут мира, сарадње и заједничког просперитета, рекла је данас предсједник Владе Србије Ана Брнабић у обраћању на отварању "Експо" сајма извоза у Шангају.
Ана Брнабић у Шангају  (фото: Влада Републике Србије) -
Ана Брнабић у Шангају (фото: Влада Републике Србије)

Брнабићева, која је уз предсједнике Кине Си Ђинпинга, Француске Емануела Макрона, предсједнике влада Грчке Киријакоса Мицотакиса и Јамајке Ендруа Холмеса, била један од главних говорника на отварању Сајма, истакла је да је Србија важно чвориште иницијативе "Појас и пут".

Она је навела да је стратешко опредјељење Србије да као земља кандидат за чланство у ЕУ гради партнерске односе са што већим бројем држава у свијету, активно радећи на рјешавању отворених питања у свом региону, преносе београдски медији.

Брнабићева је истакла да Влада Србије жели да додатно продуби сарадњу са Кином и да двије земље дијеле исту економску визију 21. вијека - визију одрживог развоја, економске међузависности, балансиране трговине, мирољубиве и узајамно корисне сарадње.

Она је указала да се свјетска економија и међународна трговина налазе на раскршћу, те да је пред свима суштински избор између двије парадигме међународних економских односа у 21. вијеку - пута мирољубиве коегзистенције, јачања економске међузависности и, са друге стране, протекционизма, царинских и нецаринских баријера и трговинских ратова.

Брнабићева је истакла да је Кина, са константно високим стопама привредног раста и доприносом глобалном економском расту од скоро 30 процената у 2019. години, данас најбољи примјер да се раст и развој у 21. вијеку могу постизати искључиво у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун.

- Снажно подржавамо наставак кинеске политике отварања и реформи у новој ери. Ова политика не само да доприноси даљем напредовању Кине, већ отвара низ развојних прилика за остале земље широм света - рекла је Брнабићева.

Она је поручила да је Србија одлучна да у потпуности искористи ту јединствену историјску развојну прилику.

Према њеним ријечима, бенефити челичног партнерства Кине и Србије осјећају се у свакодневним животима грађана, а Србија је држава са највећим бројем пројеката и потписаних уговора са Кином у механизму сарадње "17 плус један".

- Србија је важно чвориште на мапи иницијативе `Појас и пут` - подвукла је Брнабићева.

Она је прецизирала да Србија са кинеским компанијама ради на развоју и промоцији транспортног коридора "Јуроп Азија ленд - Си експрес лајн" од луке Пиреј у Грчкој, преко Београда у Србији, до Будимпеште у Мађарској, а да кинеске компаније, попут "Хбиса", "Зиђина", "Линглонг" и друге не само доприносе реиндустрализацији Србије и регионалном инфраструктурном повезивању, већ су и мост међуљудске и културне сарадње двије државе.

- Визија Владе Србије је да у годинама пред нама сарадњу између Србије и Кине још више продубимо. Да покажемо да комплементарност наших економија, упркос разликама у величини, може да дође до изражаја и у другим областима, попут ИТ, вештачке интелигенције, роботике, дигиталне пољопривреде - рекла је Брнабићева.

На Сајму "Експо" у Шангају учествује око 150 земаља и региона и 3.000 компанија које ће се представити на 400.000 квадратних метара изложбеног простора.