latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:12 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Селман: Сазрели услови да Српска добије нови Устав

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман изјавио је да су сазрели услови да Српска добије нови Устав и тај став дијели и одређени дио политика.
Џералд Селман - Фото: nezavisne novine
Џералд СелманФото: nezavisne novine

- Када буду створени предуслови Српска би могла започети тај посао. То неће бити лако ни брзо. Процедура је компликована. Устав Српске је такозвани тврди Устав и доста предрадњи је потребно окончати да би нови текст ушао у законодавни одбор - рекао је Селман за данашњи Глас Српске.

Говорећи о раду Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду, које је годинама имало пуне руке посла, посебно због захтјева из Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске, он је навео да Вијеће ради у складу са амандманима на Устав, те да је и процедура утврђена тим амандманима.

- Да ли се ради о политичким питањима или некад и о политикантству може се видјети из одлука. Доста поступка је покренуто на политичка акта које доноси Народна скупштина. То није у надлежности Вијећа и када смо на тај начин почели да доносимо одлуке, у посљедње вријеме је далеко мање тих захтјева - навео је Селман.

Он је нагласио је да су одлуке суда коначне и обавезујуће, те да правни систем и поредак мора да функционише у складу са Уставом и законом.

- Наше одлуке треба томе да доприносе. Радом и постојањем дајемо Српској сувереност у оквиру БиХ. На 20. годину рада констатовали смо да је сваке године све мање повреда начела законитости од институција које доносе законе и друга правна акта - нагласио је он.

Према Селмановим ријечима, ситуација је у протеклих пет година још поправљена, видљив је огроман напредак и у функционисању суда, донесене одлуке су у потпуности поштоване, а има и све мање предмета у којима се утврђује повреда начела уставности и законитости.

Уставни суд Републике Српске сутра ће обиљежити 25 година постојања, а Селман, који је на позицији предсједника од 2012. године, оцијенио је да је та институција од оснивања на висини задатка.