latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:30 ⇒ 09:30 | Аутор: СРНА

Црепуља: Потребна помоћ за обнову Храма Успења Пресвете Богородице

Парох ливањски Предраг Црепуља најавио је да ће сљедеће године у септембру у Ливну бити обиљежено 800 година аутокефалности Српске православне цркве и напоменуо да Храму Успења Пресвете Богородице у овом мјесту треба помоћ добрих људи како би био обновљен.
Крст (илустрација) -
Крст (илустрација)

- Храм Успења Пресвете Богородице у Ливну подигнут је 1856. године. Изграђен је трудом и личним средствима ливањских трговаца. Занимљиво је да је изграђен за мјесец дана јер су се Срби плашили да ће Турци повући дозволу за изградњу -  рекао је Срни парох ливањски.

Он подсјећа да трговци путујући по свијету нису жалили своје богатство, тако да су из многих мјеста доносили драгоцјене иконе.

- Храм у Ливну има богату ризницу икона из периода од 15. до 18. вијека најчувенијих сликара тадашњег времена. Ово је трећа црква у БиХ по културноисторијском значају - каже Црепуља.

Он је додао да црква у Ливну није никада рушена до темеља, али је много страдала.

- На Видовдан 1993. године била је погођена и звоник запаљен тако да је дуго прокишњавала. Фасада је дотрајала, што морамо промијенити да би смо вратили иконе које морају бити под посебним климатским условима. Црквено двориште треба уредити и направити парк посвећен ливањским жртвама у коме ће бити споменици угледним Ливњацима - навео је Црепуља.

Он каже да се узда у помоћ добрих људи када је ријеч о обнови православне цркве у Ливну.

- Вјера нам даје наду и показала је много пута да нешто што страда васкрсне чак љепше, боље и буде светије. Тако се и ми надамо да Ливањска парохија која има осам храмова никада неће остати пуста - додао је Црепуља.

Парох Ливањски поручио је расељеним Ливањцима да се врате на своја огњишта и обнове домове.

Спомен-капела у Ливну подигнута је у знак сјећања на 1.600 Срба које су усташе на најсвирепији начин убиле на Огњену Марију, 30. јула 1941. године.

Тијела убијених бачена су у јаме Ливањског поља, а њихови потомци су их почетком деведестих година прошлог вијека ексхумирали и сахранили у крипту покрај Цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну.

Црква је у протеклом рату 1992. године девастирана, а костурница минирана.