latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:55 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

АНП - Параван СДА за спречавање формирања власти

Странка демократске акције блокира формирање Савјета министара, чиме показује да одбија не само Дејтон, него и сâм демократски процес, истиче се у Извјештају Владе Републике Српске и указује да међународна заједница не смије више тој партији да толерише упорно одбијање демократских процеса уз ковање завјера усмјерених на укидање дејтонског устава.

- Одбијање СДА да испоштује изборне резултате парализовало је власт на нивоу БиХ и гурнуло БиХ у кризу. БиХ једва да се може сматрати демократском земљом пошто побједничке странке на изборима 2018. године још нису преузеле власт - наводи се у 22. Извјештају упућеном Савјету безбједности УН-а и подсјећа да СДА блокира формирање власти не само на нивоу БиХ, већ и у ФБиХ и неким кантонима зато што је разочарана резултатима избора из 2018. године.

СДА нема посебну мотивацију да формира нову власт, додаје се у тексту, зато што чланови ове странке држе водеће позиције у институцијама у техничком мандату, између осталог, позицију предсједавајућег Савјета министара и предсједника Владе ФБиХ.

- СДА је поставила немогућ услов као изговор за спречавање формирања власти на нивоу БиХ и блокира формирање Савјета министара постављајући као услов да се БиХ обавеже да НАТО савезу поднесе Годишњи национални програм /АНП/, што је кључни корак ка придруживању Алијанси. СДА игнорише позив ЕУ да се Савјет министара формира без политичког условљавања. Као што то СДА и зна, АНП као услов је неразуман и нереалан - наглашава се у тексту и подсјећа да ниједна друга странка није поставила услове за формирање Савјета министара.

Влада Српске појашњава да је републички парламент усвојио резолуцију, уз широку подршку, којом се Република Српска обавезала на војну неутралност.

- АНП као услов је обични параван за спречавање спровођења изборних резултата на нивоу БиХ. Чињеница да СДА блокира и формирање власти у ФБиХ и неким кантонима показује да блокада формирања Савјета министара, у ствари, нема везе са НАТО-ом - констатује се у Извјештају.

У овом документу се истиче да основни разлог блокаде новог Савјета министара није залагање за чланство БиХ у НАТО, него спречавање српских странака које су побиједиле на изборима 2018. године да преузму власт на нивоу БиХ, што је крајње антидемократски покушај да се пренебрегне воља изборног тијела у Републици Српској.

У Извјештају Савјету безбједности УН-а из Владе Српске појашњавају да Република Српска подржава сарадњу са НАТО-ом, али се противи чланству БиХ у том савезу.

- Република Српска тражи оно што је Томас Џеферсон тражио за САД - "мир, трговину и искрено пријатељство са свим народима - без уплитања у савез са било ким". Република Српска подржава и активно учествује у континуираној сарадњи БиХ са НАТО-ом, између осталог и у оквиру програма Партнерство за мир, којем је БиХ приступила 2006. године, и Индивидуални акциони план за партнерство са БиХ, који је усаглашен са НАТО-ом 2008. године.

Република Српска тијесно сарађује и са САД и другим чланицама НАТО-а на сузбијању тероризма и другим безбједносним питањима, али Република Српска, иако није против НАТО-а, залаже се за неутралност као и Аустрија, Шведска, Финска и Ирска.

- Република Српска сматра да политика војне неутралности у односу на све стране силе, нарочито у свјетлу бурне историје региона са савезима, јесте најбољи начин да се грађанима БиХ обезбиједе независност, мир и стабилност - образложено је у 22. Извјештају Владе Српске.

У овом документу је наглашно да Република Српска сматра да треба једноставно да живи у миру и пријатељству са својим сусједима и не учествује у геополитичким играма.

- С обзиром на то да је договорена потрошња на одбрану земаља чланица НАТО-а по два одсто БДП-а, чланство у НАТО-у значило би огромно повећање потрошње на одбрану, упркос чињеници да на Оружане снаге отпада више од 40 одсто буџета институција на нивоу БиХ... БиХ једноставно не може приуштити додатне војне трошкове у вријеме великих притисака на буџете. Повећање војне потрошње које носи чланство у НАТО-у захтијевало би штетно повећање пореза или болно резање потрошње - истиче се у тексту.

У Извјештају се наводи да неки пропоненти чланства БиХ у НАТО-у тврде да члан 84 Закона о одбрани налаже да земља иде ка чланству у НАТО-у. Међутим, у стварности, тај члан нема никакво правно дејство зато што је нелегалан законски акт који је представљао покушај Парламентарне скупштине да узурпира уставно овлашћење Предсједништва БиХ у погледу тражења чланства у међународним организацијама.

У Уставу БиХ изричито се каже да је "Предсједништво надлежно за представљање БиХ у међународним и европским организацијама и институцијама и тражење чланства у оним организацијама и институцијама у којима БиХ није члан".

Устав БиХ даје Предсједништву и овлашћење за "преговарање, отказивање и, уз сагласност Парламентарне скупштине, ратификовање међународних уговора", те "координацију, према потреби, са међународним и невладиним организацијама у БиХ".

- На ширем плану, Устав БиХ каже да је Предсједништво "надлежно за вођење спољне политике БиХ". Пошто су све ове надлежности, нарочито надлежност у погледу тражења чланства у међународним организацијама, Уставом додијељене Предсједништву, чланом 84 се неуставно усмјерава Предсједништво и други званичници да "спроведу тражене активности за приступање БиХ НАТО-у" - наводи се у тексту.

Из Владе појашњавају да је Устав јасан и да ове активности спадају у искључиву надлежност Предсједништва.

- Штавише, Уставни суд БиХ уважава да је "унутрашње уређење БиХ засновано, између осталог, на принципу подјеле власти, који је битан за концепт владавине права". Уставни суд такође сматра да подјела власти подразумијева и "забрану међусобног уплитања".

Уплитање Парламентарне скупштине у уставне надлежности Предсједништва представља повреду Устава и начела подјеле власти - на исти начин нелегално као када би Парламентарна скупштина донијела закон који би се Уставном суду БиХ наложило да у одређеној ствари пред овим судом одлучи на одређени начин - истиче се у Извјештају.

У тексту се указује да се чланом 84 покушава Предсједништво БиХ лишити овлашћења, а такве забрањене поступке из тог члана блокира Устав, што значи да они немају никакво правно дејство.

- Пропоненти чланства БиХ у НАТО-у, такође, тврде да одлука ранијег Предсједништва БиХ о сарадњи са НАТО-ом званичницима БиХ налаже да затраже чланство у тај савез. Међутим, не постоји одлука Предсједништва о достављању АНП-а, а у сваком случају, ранији сазив Предсједништва не може правно да обавезује актуелно Предсједништво таквом одлуком - наводи се у Извјештају Владе Српске.

У овом документу се подсјећа и да европске интеграције ни на који начин нису повезане са чланством у НАТО-у, нити то чланство утиче на европске интеграције.

- Званичници ЕУ одбили су идеју да су чланство у ЕУ и чланство у НАТО-у повезани. Пет чланица ЕУ нису чланице НАТО-а, а пет чланица НАТО-а из Европе нису чланице ЕУ. Измишљати везу између европских и НАТО интеграција, коју не признају ни ЕУ ни САД, типичан је маневар који иде на руку онима који би изгубили у реформама нужним за европске интеграције - оцијењено је у 22. Извјештају Владе Републике Српске.