latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:10 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Уз сагласност Звиздића, Мехмедагић одобрава тајно праћење и снимање

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица већ скоро двије и по године уз сагласност предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића одобрава тајно праћење и снимање у складу са одредбама Закона о ОБА које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним још 1. јуна 2017. године, пише Глас Српске.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

У тексту се додаје да спорне одредбе закона кажу да "употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор уз сагласност предсједавајућег Савјета министара ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ".

Уставни суд је ове одредбе прогласио неуставним и наложио парламенту БиХ да их у року од шест мјесеци промијени, али то никада није урађено због чега је Уставни суд 31. маја прошле године "утврдио да Парламентарна скупштина БиХ није извршила Одлуку Уставног суда БиХ" и у складу са Правилима суда о томе обавијестио Тужилаштво БиХ.

Захтјев за оцјену уставности члана 78 став 3, 4. и 5. Закона о ОБА БиХ поднијела је члани Колегијума Представничког дома парламента БиХ и замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто.

Она је у апелацији истакла да "оспорене одредбе прописују посебан случај одступања од начела неповредивости тајности писама и других средстава комуникације, правдан разлозима хитности, када се мјера тајног праћења не налаже на основу одлуке суда, већ на основу одобрења генералног директора Агенције, уз сагласност предсједавајућег Савјета министара".

- Мијешање у Уставом загарантована права појединаца од извршне власти мора бити подложно ефикасној контроли коју, по правилу, треба да врши судство због тога што судска контрола пружа најбоље гаранције независности, непристраности и правилности поступка. Мјере надзора над тајношћу преписке и других средстава комуницирања пружају могућност за различите врсте злоупотреба у прикупљању и обради података о грађанима и правним особама. Ове мјере могу обухватити и врло широк круг особа будући да њима могу бити обухваћене не само особе у односу на које су мјере одређене већ и сви који су с њима имали комуникацију - наводи се у апелацији.

И тако док из Сарајева дижу хистерију јер Српска слави 9. јануар, иако је Уставни суд БиХ тај празник прогласио неуставним, у том истом граду увелико се не поштују пресуде тог органа па се закон несметано крши годинама, наглашава се у тексту.

Дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки каже да је ОБА БиХ одавно изнад закона и без надзора, истичући да би у било којој земљи на свијету, осим у БиХ, био шок када би се утврдило да обавјештајна служба радила по неуставном закону.

- ОБА скоро двије и по године ради без икаквог надзора. Након што је Уставни суд уважио апелацију Борјане Кришто и прогласио неуставним неколико чланова закона, ОБА је недуго послије тога остала и без парламентарне контроле, јер је смијењен Никола Шпирић са мјеста предсједавајућег Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА. Савјетодавна-обавјештајна служба Савјета министара никада није профункционисала у пуном капацитету, тако да је служба практично без контроле - каже Влашки.

Лидер Уједињене Српске и предсједник Српског клуба посланика у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић каже да је кршење Закона о ОБА један од разлога неформирања власти на нивоу БиХ.

- Из Сарајева опструишу процес формирања новог Савјета министара како би и даље могли некажњено и неовлашћено да прислушкују. При томе нисам примијетио да се било ко из међународне заједнице запитао зашто се не спроводи пресуда Уставног суда - каже Стевандић.