latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Невесиње: Прослава 800 година од првог помињања овог мјеста

Невесиње ове године, уз Митровдан - Дан општине, обиљежава и 800 година од првог помињања овог мјеста, те осам вијекова Епархије захумско-херцеговачке и приморске.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Из општине је најављено да програм Митровданских свечаности почиње у четвртак, 7. новембра, поменом погинулим борцима у 15.30 часова у Спомен-соби на Гвозду.

Након тога биће одржан округли сто "Митровданске битке Невесињске бригаде - симбол одбране источне Херцеговине и Републике Српске".

На округлом столу, који ће бити одржан у великој сали општине Невесиње са почетком у 16.00 часова, учествоваће умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, ратни команданти, ратни љекари, представници Црвеног крста, те тадашње општинске власти.

У 17.30 часова у Градској галерији биће отворена изложба фотографија "Опомена о страдању Срба од 1991. до 1995. године".

У Дому културе "Небојша Глоговац" у 18.00 часова биће организован пријем за породице погинулих бораца којима ће бити уручено осам постхумних одликовања за погинуле борце Војске Републике Српске на херцеговачком ратишту.

На истом мјесту у 20.00 часова биће представљена Монографија Невесиња која је настала на иницијативу општине и Удружења Невесињаца у Београду и која даје свеобухватан приказ културног и историјског насљеђа, те природних богатстава и привредних потенцијала општине.

Програм обиљежавања овог великог јубилеја наставља се у петак Светом архијерејском литургијом коју ће у 9.00 часова у Саборном храму Вазнесења Господњег служити Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

У 10.45 часова биће одржана свечана сједница Скупштине општине Невесиње на којој ће бити уручена највећа општинска признања заслужним појединцима.

Највише општинско признање - Повељу општине Невесиње добиће посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, док ће Плакета Свети Димитрије бити уручена атлетичару Дражану Куљићу. На свечаној сједници захвалнице ће добити и ђаци генерације.

Код Споменика слободе у 11.30 часова биће служен парастос и положени вијенци.

Програм обиљежавања завршава се свечаном академијом која ће бити одржана у 12.00 часова у Дому културе "Небојша Глоговац" и на којој ће бесједу одржати предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић.