latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:55 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Три од четири кандидата за директора Сипе испуњавају услове за пензију

Од четворице кандидата за избор директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ тројица испуњавају услове за пензију, а четврти кандидат Горан Зубац испуњава у децембру наредне године, речено је Срни у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Фонд ПИО је 31. октобра одговорио на службени захтјев Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ за избор директора Сипе, који је достављен крајем октобра, а подаци су дати на бази података регистрованих у матичној евиденцији Фонда.

- Од кандидата који су конкурисали за избор директора Сипе Фонд ПИО је на бази извршених провјера у базама података регистрованих у матичној евиденцији потврдио да, сходно законским прописима, тројица кандидата на дан када су подаци дати, 31. октобра, испуњавају услове за пензију - наводе у Фонду.

У одговору се додаје да четврти кандидат, Горан Зубац услове за пензију испуњава у децембру идуће године.

Независни одбор је, на основу анонимне пријаве, затражио податке од Министарства унутрашњих послова и Фонда ПИО Републике Српске о стицању услова за пензију кандидата.

- Добили смо листу и утврдили да три кандидата испуњавају услове за пензију. Према подацима Фонда ПИО, услове за пензију имају Перица Станић, Дарко Ћулум, Жарко Лакета. Горан Зубац не испуњава услове за пензију - рекао је јуче замјеник предсједавајућег одбора Енес Обралија.

Обралија је рекао да је Независни одбор једногласно усвојио ранг-листу према којој је највише бодова за избор директора Сипе освојио Перица Станић, потом Дарко Ћулум и Жарко Лакета, док се на листу није пласирао Горан Зубац који је добио најмање бодова.

Ранг-листа биће прослијеђена министру безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгану Мектићу, уз податке о остваривању услова за пензију.