latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:44 | Аутор: СРНА

Ракуљ: Из стратегије треба да произађу закони

Стратегија за унапређење положаја старих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године је добра и из ње сада треба да произилазе закони, јер она представља опредјељење у ком правцу ће се дјеловати да се помогне овој популацији, рекао је предсједник Удружења пензионера Српске Раде Ракуљ.
Раде Ракуљ - Фото: СРНА
Раде РакуљФото: СРНА

- Треба јој дати могућности и услове да буде спроведена - изјавио је Ракуљ новинарима након данашње сједнице Удружења пензионера Републике Српске у Теслићу.

Он је истакао да су постојећа законска рјешења лоша и да их треби поправити.

Ракуљ је навео да проблем пензионерима представља "анархично стање у коме се без рада постаје који се не може плаћати из доприноса, чиме се угрожава пензионер са 40 година радног стажа".

Он је рекао да се пронаталитетна политика у Српској не може проводити кроз пензионо осигурање које је оптерећено и недавно усвојеним законом о полицији.

Ракуљ је, ипак, оптимиста да ће, уз добру вољу социјалних партнера, првенствено Владе Српске, у наредном периоду проблеми бити разријешени.

Он је навео да је Управни одбор Удружења пензионера синоћ прихватило правилник о бањско-рехабилитационим субвенцијама који је предложила Влада Српске како би до краја године погодност бесплатног бањског лијечења искористило око 400 пензионера.

- Ми се надамо да их идуће године буде барем 2.000 - изјавио је Ракуљ и навео да је ријеч о социјално угроженим члановима.

Предсједник Удружења пензионера из Приједора Слободан Брдар рекао је стретегија добар полазни документ, али да се поставља питање колико ће он помоћи данашњој генерацији чији је животни стандард веома лош.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић каже да трошкове десетодневног бањског боравка пензионера, који према правилнику задовоље критеријуме, сноси Влада Српске.

- Свакако је ова бањска рехабилитација један од циљева који је постављен у Стратегији /за унапређење положаја старих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године/ да се уложе напори и олакша живот и побољша здравље најстаријој популацији у Српској - рекао је Милић.

Савјетовање о теми примјене Стратегије за унапређење положаја старих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године одржано је у хотелу "Кардијал" у Теслићу.