latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:53 | Аутор: СРНА

Управа за игре на срећу: Издато 11 прекршајних налога, казне укупно 43.000 КМ

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор Републичке управе за игре на срећу извршили су у заједничкој акцији са Пореском управом Српске 43 инспекцијска надзора, приликом којих је откривено 11 прекршаја из Закона о играма на срећу, те је одговорним лицима издато 11 прекршајних налога којима је изречено укупно 43.000 КМ казни.
Пореска управа Српске - Фото: РТРС
Пореска управа СрпскеФото: РТРС

Из Републичке управе за игре на срећу саопштено је да се акција односила на контролу евидентирања, пријаве и плаћања накнада од игара на срећу с циљем спречавања ефеката сиве економије и спроведена је на подручју града Бањалука, те општина Прњавор, Дервента и Брод.

- Важећим Законом о играма на срећу прописано је да приређивање електронских игара врши искључиво "Лутрија Српске" на законом прописан начин, а остали приређивачи само до истека лиценце за приређивање електронских игара -  појашњавају из Републичке управе за игре на срећу.

У саопштењу је наведено да је, с обзиром на то да су у претходном периоду већини приређивача истекле лиценце за приређивање електронских игара на срећу, с циљем контроле прилагођености њиховог пословања важећим законским нормама, организована заједничка акција са Пореском управом Српске у којој су спроведена 43 инспекцијска надзора.

Инспектори Републичке управе за игре на срећу утврдили су 1. новембра неовлаштено приређивање електронских и кладионичких игара на срећу путем терминала за спортско клађење у пословном простору кафе бара "Калипсо" у Улици Мирка Ковачевића у Бањалуци.

Терминал за спортско клађење привремено је одузет, а власнику терминала издат је прекршајни налог у износу од 2.000 КМ.

Истог дана, инспектори су извршили контролно-инспекцијски преглед у пословном простору кафе бара "Тифани" у Улици Војводе Степе Степановића у Бањалуци и том приликом утврдили неовлаштено приређивање електронских игара на срећу.

Опрема за електронске игре на срећу привремено је одузета, а власнику опреме изречена је новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Истог дана извршен је и контролно-инспекцијски преглед угоститељске радње "Црни Ђорђе" у Улици Војводе Степе Степановића у Бањалуци, гдје је утврђено да физичко лице чији су иницијали Н.Р. неовлаштено приређује кладионичке игре на срећу.

Терминал за спортско клађење привремено је одузет, а власнику је изречена новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор Републичке управе за игре на срећу су у суботу, 2. новембр,а извршили контролно-инспекцијски преглед у пословном простору кафе бара "Карпе дием" у Мајевичкој улици и утврдили да власник опреме за кладионичке игре поступа супротно општим забранама из Закона о играма на срећу.

Опрема за кладионичке игре на срећу је привремено одузета, а власнику је издат прекршајни налог и изречена новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Истог дана, у угоститељском објекту "Мартел" у Масариковој улици у Бањалуци, у дијелу који је по основу уговора о закупу користило лице чији су иницијали Н.Р, утврђено је неовлаштено приређивање игара на срећу путем "три-ве-ел-те" /3ВЛТ/ терминала за електронске игре на срећу и терминала за спортско клађење "волкано" /волцано/.

Наведени предмети су привремено одузети, а власнику терминала Н.Р. изречена је новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Неовлаштено приређивање игара на срећу на два аутомата за игре на срећу утврђено је истог дана и у угоститељском објекту "Фокус" у Улици Веселина Маслеше у Бањалуци.

Аутомати за игре на срећу су привремено одузети, а власнику аутомата чији су иницијали О.Р. изречена је новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор утврдили су неовлаштено приређивање електронских игара на срећу од приређивача "Вилијамс" у угоститељском објекту "Кајак" у Улици Саве Ковачевића у Бањалуци.

За учињени прекршај, привредном друштву "Вилијамс" издат је прекршајни налог у износу од 20.000 КМ, а одговорном лицу у правном лицу у износу од 5.000 КМ, док је опрема којом је почињен прекршај привремено одузета.

У недјељу, 3. новембра, инспектори су открили неовлаштено приређивање игара на срећу на терминалу за спортско клађење "Бет бокс" у угоститељском објекту "Ас ара" у Улици Симе и Илије Партала у Бањалуци.

Власнику терминала чији су иницијали С.К. забрањено је приређивање наведених игара и изречена новчана казна у износу од 2.000 КМ.

Терминал за спортско клађење "Бет бокс" на којем су неовлашћено приређиване игре на срећу привремено је одузет.

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор су 4. новембра утврдили неовлаштено приређивање кладионичких и електронских игара на срећу путем терминала за спортско клађење у угоститељској радњи "Херц" на адреси Поточани, општина Прњавор, у власништву физичког лица чији су иницијали Д.Ђ.

За учињени прекршај власнику је издат прекршајни налог у износу од 2.000 КМ, а терминал који је служио за извршење прекршаја је запечаћен.

Истог дана, инспектори су утврдили неовлаштено приређивање кладионичких и електронских игара на срећу путем терминала за спортско клађење у власништву лица чији су иницијали Ђ.С, у "Спорт кафеу" у Улици Марије Бурса, општина Дервента.

За учињени прекршај власнику је издат прекршајни налог у износу од 2.000 КМ, а терминал који је служио за извршење прекршаја је запечаћен.

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор Републичке управе за игре на срећу ће и у наредним периоду, у сарадњи са Пореском управом Републике Српске, континуирано вршити инспекцијске надзоре у Републици Српској, са задатком сузбијања сиве еконимије.