latinica  ћирилица
05/11/2019 |  13:15 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Ћулум и Лакета немају услове за пензију, одрекли се борачког стажа

Од тројице кандидата који се налазе на ранг-листи за директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ услове за пензију испунио је само Перица Станића и то још у фебруару, док Дарко Ћулум и Жарко Лакета у овом тренутку не испуњавају услове, јер су се одрекли ратног стажа, сазнаје Срна незванично.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Перица Станић, који је први на ранг-лист, по закону никако не би могао да буде поново именован на функцију директора јер је услове за пензију стекао још у фебруару ове године.

На основу провјерених података, као и послова и функција које су до сада обављали кандидати за директора Сипе, актуелни директор Сипе Перица Станић услове за пензионисање стекао је још прије осам мјесеци, односно у фебруару.

Он је по сили закона морао већ да буде пензионисан и због тога никако не може бити именован на функцију директора Сипе.

Други на ранг-листи је Дарко Ћулум и може бити именован на ту позицију с обзиром да се одрекао ратног стажа, као и Жарко Лакета, трећи по броју освојених бодова, којем, према незваничним сазнањима Срне, требају још четири године радног стажа, колико и траје мандат за наведену функцију.

Независни одбор је, на основу анонимне пријаве, затражио податке од Министарства унутрашњих послова и Фонда ПИО Републике Српске о стицању услова за пензију кандидата.

- Добили смо листу и утврдили да три кандидата испуњавају услове за пензију. Према подацима Фонда ПИО, услове за пензију имају Перица Станић, Дарко Ћулум, Жарко Лакета. Горан Зубац не испуњава услове за пензију - рекао је јуче замјеник предсједавајућег одбора Енес Обралија.

Обралија је рекао да је Независни одбор једногласно усвојио ранг-листу према којој је највише бодова за избор директора Сипе освојио Перица Станић, потом Дарко Ћулум и Жарко Лакета, док се на листу није пласирао Горан Зубац који је добио најмање бодова.

Ранг-листа биће прослијеђена министру безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгану Мектићу, уз податке о остваривању услова за пензију.