X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
05/11/2019 |  14:12 | Извор: ТАНЈУГ

"Дело": Трампу хитно треба његов "Дејтон"?

Вашингтон настоји да примора ЕУ да испадне из игре и да тако преузме рјешавање косовског питања, пише словеначко "Дело".
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

Љубљански лист такође оцјењује да Вашингтону споразум о нормализацији односа Београда и Приштине није важан суштински, већ као прилика да предсједник Доналд Трамп у борби за реизбор добије свој "Дејтон".

На први поглед дјелује неразумно да Вашингтон покушава да наговори Лондон да изађе из ЕУ, док Београду поручује да је признавање независности Косова неопходно ако икада жели да се придружи ЕУ, стоји у коментару словеначког листа.

- Ово звучи цинично, јер је прича о европском савезништву, иако блиједи, стара двије деценије. То доводи до закључка да САД желе да приморају ЕУ да испадне из игре и тако преузме рјешавање косовског питања.

Лист пише да је амерички предсједник Доналд Трамп уочио прилику да његова земља иступи послије "сукоба" Берлина и Париза по питању проширења, и наводи да су и Београд и Приштина позвали Вашингтон да преузме водећу улогу у овом процесу.

Амерички предсједник, оцјењује лист, уопште није заинтересован за суштину спора између Београда и Приштине, нити за то "хоће ли споразум између Србије и Косова повећати стабилност или нестабилност у региону", преноси агенција СТА.

Све што занима Трампа, како се наводи, јесте спектакл који би Бијела кућа могла да приреди уколико будући споразум буде потписан у Вашингтону.

- У борби за реизбор потребно му је нешто спектакуларно што би имало сличну тежину као што је Дејтонски споразум имао за Била Клинтона. Дакле, све могућности остају отворене, укључујући цртање нових граница на Балкану - пише "Дело" у тексту под насловом “Балкански спектакл у Бијелој кући“.