latinica  ћирилица
05/11/2019 |  14:34 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Грчевита Шаровићева борба за продужење рока трајања у министарским фотељама

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је грчевита борба предсједника СДС-а Мирка Шаровића за деблокаду рада парламента БиХ у функцији остваривања личних интереса и опстанка Шаровића и министара из СДС-а и ПДП-а у техничком мандату Савјета министара.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

 Не брине Мирко Шаровић о грађанима Републике Српске, чију изборну вољу не поштује, већ о сопственим интересима. Он тражи да парламент функционише како би дао легитимитет Савјету министара да што дуже опстане у техничком мандату. Шаровић би да буде и министар и посланик, баш као и његов савезник из СДА Денис Звиздић, што је неуставна и за нас потпуно неприхватљива ситуација - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Коментаришући Шаровићеве оптужбе да СНСД блокира рад парламента БиХ, као и реализацију значајних средстава по међународним споразумима, Кошарац је поручио да су јавни иступи предсједника СДС-а провидни и лицемјерни.

- Посланици СДС-а у претходном мандату, када је парламент БиХ радио у пуном капацитету, блокирали су више од милијарду марака кредитних средстава, од којих је једна трећина била намијењена Републици Српској. У претходне четири године чинили су све да нанесу што већу политичку и економску штету Републици Српској, а данас лицемјерно позивају на деблокаду парламента и нових кредитних средстава како би себи продужили рок трајања у министарским фотељама - рекао је Кошарац.

Он је додао да је Шаровић у својим захтјевима гласнији чак и од својих савезника из СДА, којима такође одговара да СДС-ови министри што дуже остану у Савјету министара.

- Са Шаровићем и његовим гласом у Савјету министара, СДА може да нанесе озбиљну штету Републици Српској, као у случају подршке извјештају Агенције за развој високог образовања БиХ. То Шаровићево гласање парадигма је политичког понашања СДС-а у Сарајеву у протеклих пет година и ми желимо да спријечимо ту партију да у Савјету министара настави да ради против Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Упитан да прокоментарише учестале позиве Дениса Звиздића и осталих званичника СДА упућене према ОХР-у, Кошарац је упозорио да је вријеме дјеловања високог представника и његове канцеларије прошло, о чему ће свој суд дати и предстојеће засједање Народне скупштине Републике Српске.

- Нећемо подлећи никаквим притисцима, нити ћемо дозволити да се изиграју Устав, закони и изборна воља грађана Републике Српске - поручио је Кошарац.