latinica  ћирилица
05/11/2019 |  14:41 ⇒ 19:37 | Аутор: ФЕНА

Сатлер затражио хитно затварање Вучјака

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јохан Сатлер, приликом данашње посјете Бихаћу, предао је 11 нових возила за потребе Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона (МУП УСК), али и на састанцима са представницима градске и кантоналне власти тражио хитно затварање привременог прихватног кампа на Вучјаку.
Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер у Бихаћу - Фото: klix.ba
Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер у БихаћуФото: klix.ba

- Осигурали смо 11 нових возила за полицијске службенике и са овом активношћу подршка Европске уније у БиХ досегла је износ од 36 милиона КМ. Средства су наравно осигурана за рјешавање проблема и изазова који долазе с мигрантском кризом. Наравно, не иду сва за збрињавање миграната и избјеглица, него се значајна средстава усмјеравају и за подршку локалним заједницама - истакао је Сатлер.

Нагласио је и захтјев који је на данашњим састанцима упутио представницима локалне и кантоналне власти.

- На састанцима с градоначелником, премијером и члановима Владе, те полицијским комесаром тражио сам хитно затварање привременог прихватног кампа на Вучјаку. Та локација је неусловна и неприхватљива када су у питању хигијенски аспекти, а да не спомињем близину минираних подручја - нагласио је Сатлера.

На данашњим састанцима презентиран је и став Европске уније о евентуалном скорашњем затварању прихватних центара Бира и Мирал. Речено је како је то неизводиво у кратком временском периоду, с обзиром да уговори о кориштењу простора истичу 15. новембра.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић захвалио је за подршку Европске уније, али и поновио одређене ставове Оперативне групе за ситуацију с мигрантима у УСК.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић још једном је понудио локацију Липа, која је у градском власништву, те најавио сутрашњу ванредну сједницу Градског вијећа.

- Ту сам локацију давно понудио, међутим представницима међународних организација није одговарала због удаљености од града и немогућности обезбјеђивања сервиса. Ми ћемо на сутрашњој ванредној сједници покушати добити сагласност Градског вијећа, тако да имамо и званичну одлуку. Ту се релативно брзо могу обезбиједити струја и вода, односно све неопходности за камп, тако да нам се не може спочитавати како не нудимо адекватне локације у државном власништву - казао је градоначелник Фазлић.

Сви актери данашњих састанака констатовали су како је неприхватљиво да Унско-сански кантон готово сам носи терет миграцијског процеса, те да је крајње вријеме за адекватну реакцију надлежних органа државне и ентитетских власти.