latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:33 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Инцко осудио што власт није формирана ни након годину од избора

Високи представник Валентин Инцко данас је, обраћајући се Савјету безбједности УН у Њујорку, осудио чињеницу да се процес формирања власти одужио на сада већ више од годину дана.
Инцков извјештај - Фото: РТРС
Инцков извјештајФото: РТРС

Инцко је, представљајући редовни полугодишњи извјештај о стању спровођења мира у БиХ, који покрива период од 16. априла до 15. октобра, указао да Савјет министара из прошлог мандата и даље функционише све до именовања новог, те да је ограничен политички срачунатом и непотребном блокадом парламента БиХ, саопштено је из ОХР-а.

- То значи да се не могу усвајати нови закони, укључујући и буџет на нивоу БиХ, што увелико онемогућава земљи да се ефикасно носи са актуелним проблемима, попут мигрантске кризе - рекао је Инцко.

Инцко је нагласио да је настављена и дестабилизујућа реторика подјела која доминира политичком сценом.

- Неки политички лидери из Републике Српске и даље дају изјаве којима изражавају сепаратистичке тенденције или, пак, предвиђају распад БиХ, док неки хрватски представници траже територијалну реорганизацију земље. Истовремено, највећа бошњачка странка опет је усвојила страначку платформу која заговара републику БиХ, што није било конструктивно - указао је Инцко.

Он је нагласио и да величање осуђених ратних злочинаца, које је и даље раширено, увелико отежава могућност постизања истинског и трајног помирења међу народима у БиХ.

Говорећи о пресуди Уставног суда БиХ о Мостару и пресуди Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци", која након 10 година још није спроведена, Инцко је нагласио да владавина права и борба против корупције требају бити приоритети за БиХ.

- Због тога велики број људи не може остварити своја основна грађанска права, јер не могу гласати у Мостару или бити кандидати за низ функција. То траје већ деценију. Не изненађује да испитивања јавног мњења показују да су три четвртине грађана БиХ изузетно незадовољне или углавном незадовољне ситуацијом у области владавине права и радом правосудних институција - навео је Инцко у обраћању.

Инцко је нагласио да ће владавина права и функционалност правосудних институција бити његови приоритети у наредном периоду.

Он тврди да је посебно срамотна појава ревизионизма или чак отворено негирање, како је навео, "геноцида у Сребреници", који је правна чињеница потврђена пресудама како међународних, тако и домаћих правосудних органа, укључујући и Међународни кривични суд за бившу Југославију - тијело које је успоставио Савјет безбједности УН.

Инцкова порука политичарима била је да превазиђу међусобне разлике, одбаце дестабилизујућу реторику и обезбиједе напредак земље на европском путу.

Он је позвао међународну заједницу да настави уједињено да ради како би очувала резултате постигнуте током протекле двије деценије и, прије свега, испунила обећања о бољој будућности за грађане БиХ.