latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:33 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Влада Српске обезбиједила бањско лијечење пензионера

Управни одбор удружења пензионера Републике Српске, прихватио је правилник о бањско-рехабилитационим субвенцијама које је предложила Влада Српске, која је за ову намјену обезбједила средства. Пензионери ће бити упућени на лијечење до краја године. Са правилником су упознати и предсједници локалних удружења пензионера, на одржаној сједници у Теслићу.

Правилник о бањско-климатском лијечењу од највећег је значаја за најугроженију популацију у Српској. Обзиром, да овај вид здраствене његе, изискује већа средства из кућног буџета.

Због незавидног животног стандарда ове популације, свака помоћ им је добро дошла, кажу из удружења.

- Драго ми је да се и влада Републике Српске опредјелила за такав вид, да спријечимо колико спријечити можемо, а то је да одржимо пензионерску популацију у том бољем здравственом стању - напомиње Слободан Брдар, предсједник удружења пензинера Приједор.

Овај правилник, доприњеће и раду установа за физикалну медицину и рехабилитацију, јер су пензионери, најчешћи пацијенти.

- Ми се у овом тренутку грчевито боримо за сваког човјека да дође овдје у Мљечаницу. Нама сваки корисник наших услуга добро дође и у смислу јачања наших капацитета и свакако у смислу промоције наших услуга. У овом тренутку могу само да подржим такве активности владе Српске - истакао је Драган Брдар, в.д. директора ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница". 

Трошкове десетодневног бањско-климатског лијечења сноси Влада Српске, посредством Удружења пензионера.

- Послаћемо до нове године 400 пензионера у бању, а ми се надамо идуће године бар двије хиљаде - истакао је Раде Ракуљ, предсједник удружења пензионера Републике Српске. 

Младен Милић, директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске, истиче да оваква одлука има више добрих смјерница. 

- И свакако да је ова бањска рехабилитација један од циљева који је постављен у стратегији да се олакша живот да се побољша здравље најстарије популације у Републици Српској - рекао је Милић. 

За ову намјену Влада Републике Српске, обезбједила је средства у висини од 200 хиљада марака.