latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Почела реконструкција пута Требиње-Љубиње

Почели су радови на магистралном путу Требиње – Љубиње. Обнављање пута Требиње-Љубиње, једног од кључних за повезивање са остатком Републике Српске, подразумијева санирање оштећења и постављање новог хабајућег слоја асфалта. Предузеће Херцеговина-путеви, извођач, припремне радове почело је прије петнаест дана, а данас је званично уведено у посао.

Обнова овог путног правца, једног од најлошијих у Републици Српској, дужине педесет девет километара, најваљује се више од десет година. Откако је изграђен, прије четрдесет пет година, осим редовног одржавања и санирања најоштећенијих дионица, нису инвестирана значајнија средства. За возаче, посебно оне који овим правцем редовно путују, рехабилитација пута од великог је значаја.

Вриједност ове, за Херцеговину, изузетно значајне инвестиције је 12.375.000 КМ. Средства су обезбиједили Влада Српске и предузеће Путеви Републике Српске.

- Креће дионица од Требиња према Љубињу у дужини од 7,5 километара. Комплетна  дионица спремна је за рехабилитацију. Рок за завршетак радова је до 36 мјесеци. Оно што вам ја могу обећати јесте да уколико временски услови буду дозволили и уколико извођач радова буде спреман све радове ћемо завршити у идућој години. Слој асфлата дебљине 5 центиметара , ради се најквалитетнијим материјалом - истакао је Ненад Нешић, директор путева Републике Српске. 

Поред обнове коловоза, најавио је Нешић, требало би да буде урађена комплетна саобраћајна сигнализација, као и заштитнa оградa од 10, 5 километара. Радови ће се, раније је саопштено, изводити фазно.

- Значајно је како за људе из Требиња и Љубиња, тако и за све остале који саобраћају овим путем. Мало се на времену изгубило, јер је било и раније најављивано, али пројекат вриједан 12 милиона не може се реализовати током ноћи, тако да је ово нешто у складу са финансијским средствима - поручио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња. 

Планирана је реконструкција и осталих дотрајалих и неусловних дионица у Херцеговини, што ће зависити од средстава. Влада Србије, подсјећамо, издвојила је новац за пројекат путних праваца Фоча - Гацко преко Тјентишта и Фоча Шћепан поље.