X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:52 ⇒ 20:58 | Извор: РТРС

Савјет безбједности УН: Инцко осудио неформирање власти у БиХ

Обраћајући се Савјету безбједности Уједињених нација, у Њујорку, високи представник у БиХ, Валентин Инцко осудио је чињеницу да власт у БиХ није формирана више од годину дана. Руски амбасадор Васили Небензја позвао је да се обрати пажња на извјештај који је поднијела Влада Републике Српске, а Инцка је оптужио да лобира за евроатлантске интеграције БиХ.

Представљајући редовни полугодишњи извјештај о спровођењу мира у БиХ, Инцко је указао да Савјет министара из прошлог мандата и даље функционише све до именовања новог, те да је ограничен политички срачунатом и непотребном блокадом парламента БиХ.

- Неки политички лидери из Републике Српске и даље дају изјаве којима изражавају сепаратистичке тенденције или, пак, предвиђају распад БиХ, док неки хрватски представници траже територијалну реорганизацију земље. Истовремено, највећа бошњачка странка опет је усвојила страначку платформу која заговара републику БиХ, што није било конструктивно - изјавио је Инцко.

Представник Русије позвао је на затварање ОХР-а, а Инцка је оптужио да лобира за европске и евроатланске интеграције БиХ, подсјећајући да у БиХ не постоји консензус за пут у НАТО. Такође, указао је да нису сви злочини почињени током рата једнако представљени.

- Искористио бих прилику да позовем све чланиове Савјета безвједности да прочитају извјештај Владе Републике Српске о ситуацији у БиХ, који садржи важне информације о другим злочинима, посебно у и око Сребренице - нагласио је Небензја.

Представница Сједињених Америчких Држава Кели Крафт пружила је подршку Валентину Инцку и истакла да САД подржавају дејтонски оквир.

- Садашње генерације суочавају се са изазовима који су у БиХ и на Балкану присутни деценијама. Националнистичка реторика, политички лидери који користе крхку политичку ситуацију у земљи за личне финансијске игре, док млади на дневној бази напуштају земљу тражећи економске прилике које не могу да принађу у сопственој земљи - поручила је представница САД-а.

- Кина је примјетила напоре Валентина Инцка да унаприједи политичке процесе у БиХ. Надамо се да он дјелује строго у оквиру свог мандата, да игра активну улогу у имплементацији Дејтонског споразума - изјавио је представник Кине Жанг Џун.

Обраћајући се Савјету безбједности, Свен Алкалај, представник БиХ истакао је да се БиХ већ мјесецима суочава са приливом миграната који су у земљу ушли илегално.