latinica  ћирилица
05/11/2019 |  20:29 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Мазалица: Скупштина Српске предлаже рјешење за неуставне структуре у БиХ

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је већина структура у БиХ неуставна јер се преношење надлежности са Републике Српске на ниво БиХ најчешће вршило наметањем, те да ће Народна скупштина дати приједлог рјешења како изићи из ове ситуације.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Он је навео да је у парламентарну процедуру упућен захтјев за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске која би требало да буде посвећена информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Републике Српске.

Мазалица је за телевизију Н1 изјавио да Клуб посланика СНСД-а, иза којег су стали и клубови других странка, припрема ту информацију, у којој ће бити наведена аргументација.

Он је нагласио да ће Народна скупштина Републике Српске дати приједлог рјешења како изићи из ове ситуације јер је Српска трпјела због трансформисања дејтонске структуре БиХ која је централизована у односу на изворни облик.

- У дејтонској структури БиХ имамо неколико надлежности које су побројане, а 50 и више је пренесено на БиХ. Неке споразумом између ентитета, а већина наметањем и доношењем закона. Надлежности се могу споразумно преносити, а то није рађено све ове године - рекао је Мазалица.

Он је подсјетио да се ентитети нису сагласили око бројних надлежности, те да су одређена преношења договорена у Парламентарној скупштини БиХ.

- Само органи Републике Српске могу да учествују у давању сагласности за преношење надлежности. То је било урађено у неколико наврата. БиХ није једна изборна јединица, ниједан орган се не бира из једне изборне јединице. Не можемо то тумачити јер је неко дао сагласност у Парламентарној скупштини БиХ, јер је парламент изведени орган - рекао је Мазалица.

Он је нагласио да је већина структура БиХ неуставна и да не постоје уставни основи за дјеловање високог представника и примјену бонских овлаштења, додавши да се не могу наметати закони и одлуке.

- Ми не признајемо високог представника и бонска овлаштења више од 10 година. Нас високи представник не брине. Дјелујемо у оквиру права и Устава - рекао је Мазалица.

Говорећи о успостављању власти у БиХ, Мазалица је истакао да је песимиста да ће Савјет министара бити формиран у току овог мандата јер се не може прихватити било какав вид усвајања и слања Годишњег националног програма /АНП/, нагласивши да би прихватање условљавања био преседан.

- Неформирање власти, гдје има пренесених надлежности, видимо блокаду и видимо гдје се не уважава политичка воља Републике Српске. Воља бирача у Српској је да легитимни изборни побједници учествују у формирању власти, да се формира Савјет министара, а као разлог се наводи услов који је измишљен - а то је питање чланства у НАТО - рекао је Мазалица, додавши да има информације да Бошњаци у већини нису за НАТО.

Мазалица је додао да му није јасно зашто Изетбеговић инсистира на слању АНП-а ако мисли да треба сагласност Републике Српске за НАТО.

-Бакир Изетбеговић тражи излазну стратегију. Годину дана кочи формирање власти. СНСД јесте учествовала у доношењу одлука, исто као и ЕУ. Хрватска је много година провела у процедурама и на крају је референдумом тражила од грађана да се изјасне јесу ли за ЕУ. Црна Гора није поставила то питање грађанима за НАТО. Мислим да је то лоше. То што смо ми некад изразили опредјељење - не значи да се нешто није промијенило - рекао је Мазалица.

Мазалица је напоменуо да све стране у БиХ инсистирају на нечему, осим у Републици Српској, која једино тражи да се формира Савјет министара.

Осврћући се на рад Уставног суда БиХ, Мазалица је рекао да ће тражити и да се донесе закон о овом суду због тога што излази из својих овлаштења јер узима и разматра акте које је донијела Народна скупштина Републике Српске, иза којих постоји мериторан Уставни суд Републике Српске.

- Тај Уставни суд БиХ је практично уско грло за све оне ствари гдје се не може обезбиједити већина. Они учествују у креирању законодавне структуре у БиХ. Постоји низ ствари због којих трпи Српска и наше институције - рекао је Мазалица.

Говорећи о расподјели средстава од индиректног опорезивања, Мазалица је навео да Република Српска потражује око 60 до 70 милиона КМ, али да Федерације БиХ кочи исплату тих средстава.

- Да смо формирали Управу за индиректно опорезивање са два подрачуна - то се не би дешавало - рекао је Мазалица.