latinica  ћирилица
05/11/2019 |  21:58 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Сумња у кредибилитет Зечевића обара пресуде у многим предметима

Књига "Тузланска капија - режирана трагедија", аутора Илије Бранковића, језиком чињеница говори о томе да је режим Алије Изетбеговића у Тузли у мају 1995. извршио терористички напад и убио своје сународнике да би за то окривио Србе, као и на многим другим мјестима у БиХ, истакао је вечерас стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Он је на промоцији књиге у Дому Војске у Београду нагласио да Бранковићева књига аргументовано и научно доказује да генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић није одговоран за тај злочин, како је наведено у пресуди Суда БиХ, нити да је до погибије људи дошло усљед активирања топовске гранате.

- Ова књига дефинитивно потврђује да није испаљена граната са српских положаја на Озрену, како је тврдио експерт Тужилаштва БиХ Берко Зечевић, као и да та граната није могла изазвати такво разарање - рекао је Галијашевић, који је рецензент ове књиге.

Навео да обимна документација доказује да је овај злочин импутиран Војсци Републике Српске и генералу Ђукићу, те да на тај начин могу пасти и конструкције у вези са Маркалама и Улицом Васе Мискина у Сарајеву.

Галијашевић је запитао да ли је пуно ако се тражи да се провјере чињенице и чује истина.

Према његовим ријечима, из Сарајева на тему Тузланска капија долази само ћутање јер тамо знају да је случај Ђукић само методолошко раскринкавање матрице пропагандне која је од Срба правила монструме пред цијелим свијетом, док је у стварности Изетбеговић радио шта је хтио и убијао кога је и када је хтио.

Милорад Костадиновић, адвокат одбране генерала Новака Ђукића, нагласио је да и данас постоје преживјели свједоци Тузланске капије који у својим тијелима носе дијелове средства које их је погодило, као и да се могу извршити ексхумације страдалих и испитивање, али да то нико неће да уради, а Суд БиХ одбија да се понови поступак.

- Суд БиХ је, нажалост, једини који је надлежан да изврши понављање поступка у овој кривичној ствари и Суд БиХ под потпуно немуштим образложењем одбацује било какву мисао да се тај поступак понови - навео је Костадиновић.

Узрок за то је, како је нагласио Костадиновић, у томе што се овдје не ради само о једном предмету и судбини једног официра, његове породице и оних који су погођени овим кривичним дјелом, већ је ријеч о разоткривању моделитета по коме су се монтирали злочини.

- Вештак Тужилаштва на чијем се вештачењу искључиво базира пресуда Суда БиХ је Берко Зечевић, других доказа нема. Поднијели смо кривичну пријаву против његовог вештачења која већ двије године стоји у фиоци и по њој се не поступа, нити је одбацују, они у то не смијеју да се упусте - рекао је Костадиновић.

Он је нагласио да је Зечевић особа на чијем се вјештачењу базирају многе пресуде у Хагу и Суда БиХ.

- Довођењем његовог кредибилитета у питање, довешће се у питање све што је радио, довешће се у питање комплетан рад Хашког трибунала и многи предмети: `Маркале један`, `Маркале два`, `Улица Васе Мискина` и многи други наводни злочини које су се дешавали - појаснио је Костадиновић.

Генерал Петар Шкрбић је рекао да нико више не може да побије научни налаз који је Бранковић доказао у двије своје књиге о догађањима на Тузланској капији, а то је да граната није узрок трагедије.

- Не представља тај налаз само ослобођење генерала Ђукића, већ и свих оних који су осуђени на бази подметнуте кривице, јер кривица је подметнута Ђукићу као начелнику Генералштаба Војске Републике Српске - додао је Шкрбић.

Аутор Књиге Илија Бранковић је рекао да од борбе за истину о Тузланској колони неће одустати док је жив јер то дугује младим генерацијама Срба, које сакате лажима, а најбољи су у Европи, као и да скине хипотеку са свих синова који су бранили слободу свог народа.

Суд БиХ осудио је 2014. године Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

Одбрана генерала Ђукића потом је поднијела Суду БиХ захтјев за обнову поступка, јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

Како је тада истакнуто, нове чињенице утврђене су вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а, који су присуствовали реконструкцији догађаја, користећи реплику Тузланске капије направљену на полигону Никинци у Србији.

До марта 2016. године спроведена су 32 експеримента, које су, осим домаћих стручњака, реализовали експерти из Чешке, Француске и Израела, при чему ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Ђукић је, почетком 2017. године, када му се и иначе лоше здравствено стање погоршало, примљен на Војномедицинску академију, због чега је поступак пред Вишим судом у Београду више пута одгађан.