latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:01 | Аутор: СРНА

Произведена 1,42 милиона метара кубних шумских сортимената

У Републици Српској су за девет мјесеци произведена 1,42 милиона метара кубних разних шумских сортимената, или мање за шест одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Пилана - обрада балвана - Фото: РТРС
Пилана - обрада балванаФото: РТРС

Од укупне масе на сортименте од лишћарског дрвета отпада маса од 766.800 метара кубних, док приближно 654.000 метара кубних чине сортименти од четинарског дрвета.

Најзаступљенији у проиводњи били су трупци, којих је произведено 462.417 метара кубних од четинарског и 260.642 метра кубна од лишћарског дрвета.

Међу произведеним сортиментима налази се и 452.800 метара кубних огревног дрвета лишћара, 137.838 просторног дрвета четинара погодног за целулозу и хемијску прераду.

У Српској је у девет мјесеци продато око 1,4 милиона метара кубних разних шумских сортимената или мање за 7,6 одсто него у истом периоду прошле године.

Најзаступљенији у продаји били су трупци.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је по питању проиводње у шумарству септембар ове године био незнатно бољи него у прошлој години, што је имало и утицаја да подбачај за девет мјесеци буде мањи од полугодишњег.

"Сада је питање како ће временске прилике у наредном периоду до краја године омогућити рад у шумарству да би се заостајање за прошлогодишњим нивоом производње могло смањити. И даље су присутни проблеми у вези са кооперантима, који се, уз временске услове, сматрају једним од главих проблема у остварењу нивоа производње и продаје у шумарству Српске", навео је Шиник.