latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:58 ⇒ 12:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Зимбабве: Суша убија слонове и друге дивље животиње

Изнурен од глади и жеђи, слон се борио да дође до воде у афричком резервату за дивље животиње Мана базени, међутим, заглавио се у блату и иако га је особље парка ослободило он је угинуо.

Слонови, зебре, нилски коњи, импале, биволи и многе друге дивље животиње суочене су са недостатком хране и воде у Националном парку Мана базени у Зимбабвеу, а назив парка долази од четири базена воде које обично пуни ријека Замбези сваке кишне сезоне и где традиционално дивље животиње пију воду.

Подаци Националних паркова и Управе за заштиту живота у дивљини у Зимбабвеу показују да је у посљедња два мјесеца најмање 105 слонова угинуло у резерватима за дивље животиње, од којих већина у Мана базенима и у другом још већем националном парку Хванге. Много очајних животиња лута изразећи из паркова да у околини потражи храну и воду.

Мана базени, свјетска баштина Унеска, у ово доба године уобичајено су изложени великим врућинама и суши, али је ове године ситуација далеко гора јер су прошлогодишње кише биле недовољне.

Чак је ток ријеке Замбези смањен.

Суша у јужној Африци, међутим, погађа и људе, па се процјењује да би глађу могло да буде погођено чак 11 милиона људи у девет земаља региона, о чему говоре и подаци Свјетског програма за храну, који, иначе, планира велику дистрибуцију хране.

У земљама јужне Африке нормалне количине падавина забиљежене су током само једне од посљедњих пет сезона, навео је Свјетски програм за храну.

Сезонске кише очекују се ускоро, али званичници паркова и љубитељи дивљих животиња плаше се да ће превелик број животиња угинути прије тога, па доносе храну како би помогли најугроженијим, а изузетно тешки услови убиједили су власти у парку да напусте своју уобичајену политику неинтервенисања.