latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:00 ⇒ 12:10 | Аутор: sputniknews.com

Москва неће сарађивати са Вашингтоном о сиријској нафти

Русија неће сарађивати са САД о питању сиријске нафте, то је национална имовина народа Сирије којом би требало да располажу грађани те земље, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.

- Нећемо сарађивати са Американцима по питању сиријске нафте - рекао је Вершињин.

- Ради се о сиријској нафти, тј. националној имовини читавог сиријског народа. Увјерени смо да управо сиријски народ треба да управља својим природним ресурсима, укључујући и нафту - навео је он.

Раније је агенција АП, позивајући се на изворе, саопштила да је амерички предсједник Доналд Трамп одобрио проширење америчке војне мисије ради обезбјеђивања нафтних поља у источној Сирији.

Агенција је додала да такав Трампов потез отвара низ "тешких правних питања"; да ли ће америчка војска моћи да напада сиријске, руске или друге снаге у случају пријетње нафтним пољима.

Такође се истиче да таква одлука предвиђа присуство стотина америчких војника у Сирији, упркос чињеници да је раније Трамп објавио повлачење трупа из ове земље

Вершињин је навео да је Москва спремна да сарађује са сиријском владом на контроли и безбједности на територијама гдје су се налазили кампови Сиријских демократских снага, у којима су били заробљени припадници Исламске државе.

У октобру је курдска Аутономна управа територија на сјевероистоку Сирије објавила да је 785 странаца повезаних са ИД побјегло из логора Ајн Иса на сјеверу земље, гдје Турска спроводи војну операцију. Логор се налази у провинцији Рака на територији коју контролишу арапско-курдске Сиријске демократске снаге, војно крило Аутономне управе.