latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

У јавности архивски материјали научних мисли Миланковића

Изложба о једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу, отворена је у Народној банци Србије у Београду.
Милутин Миланковић - Фото: илустрација
Милутин МиланковићФото: илустрација

У оквиру обиљежавања Миланковићевих јубилеја, 140 година од рођења и 110 година од доласка на Универзитет у Београду, изложбу организују Удружење Милутин Миланковић и НБС под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Поставка садржи, између осталог, архивски материјал из области којима се познати научник бавио, као и личне ствари, фотографије, преписке са познатим свејтским научницима...

Изложба почиње приказом ледених доба на нашим просторима, а потом хронолошки приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, грађевинску активност у Бечу, саопштено је из НБС.

Представљен је Миланковићев рад на Универзитету и Академији у Београду, његов боравак у интернацији у Будимпешти, учешће на православном конгресу у Цариграду 1923. године и богата грађевинска активност у Србији и Југославији.

На изложби је и архивски материјал из области у којима су одсликане Миланковићеве научне мисли, од којих се неки први пут појављују у јавности, а посебну вриједност имају материјали прикупљени у Умјетничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

Иако је, послије завршених студија и промовисања у доктора техничких наука, стекао углед афирмисаног грађевинског стручњака и проналазача, Миланковић 1909. године, попут бројних српских интелектуалаца из расејања, ношен дубоким патриотизмом, напушта удобан живот, успјешан и финансијски веома уносан посао грађевинског инжењера у Бечу и долази у Београд за професора Филозофског факултета.

Врхунац свог стваралачког рада доживио је радећи и живећи 50 година у Београду.