latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:15 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Повјерење грађана у болницу "Србија" (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је општину Источно Ново Сарајево.

Додик је посјету започео обиласком болнце "Србија" гдје је разговарао са руководством о здравственом систему на подручју Источног Сарајева.

Додик је са в.д. директора ове установе Небојшом Шешлијом разговарао о функционисању савременог медицинског објекта који пружа услуге за 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Додик је изразио задовољство радом модерног болничког комплекса у чију изградњу је уложено више од 54 милиона КМ и тиме што се враћа повјерење народа у ову здравствену установу, напомињући да је финансирање изградње новог објекта ове болнице ишло на терет буџета Републике Српске и да није оптеретило здравствени сектор.

- Драго ми је да се обавезе према кредиту извршавају редовно и да је до сада исплаћена трећина обавеза, али то је ствар буџета и тиме није оптерећена ни ова јавна установа, нити здравствени фонд - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је раније стање у болници било веома лоше, те додао да му је драго што је заједно са тимом људи радио на реализацији овог пројекта.

- То све није било лако, није лако ни данас, али желим да охрабрим управу ове јавне здравствене установе да предано ради на успостављању најоптималније могуће организације. Исто тако, обавеза државе је да заштити њихове услуге и послове тако што ћемо морати да промијенимо наш однос према специјализацији љекарског кадра - истакао је Додик.

Он је критиковао праксу да држава плати 400.000 до 500.000 КМ специјализацију доктора у иностранству, који се врати на годину дана, а након тога оде из земље.

- Дакле, они ће морати да се вежу уговором да ће остати након специјализације. Ако хоће да му држава плаћа специјализацију мораће да остане ту неко вријеме, а ми ћемо у оквиру институција Владе и ресорног министарства третирати то питање веома озбиљно - најавио је Додик.

Шешлија је рекао да је нови објекат ове болнице у потпуности оправдао своју намјену, наводећи да је у октобру болница "Србија" остварила најбоље пословне резултате у посљедњих пет година.

Он је напоменуо да су у болници у октобру хоспитализована 1.122 пацијента, а да је досадашњи мјесечни просјек хоспитализованих пацијената био око 850, те изразио задовољство што пацијенти враћају повјерење у своју болницу.

- Задовољство нам је што смо данас угостили господина Додика, који је увијек, и док је обављао најзначајније позиције у Републици Српској, био на линији помоћи нашој болници - рекао је Шешлија.

Наводећи да посебна захвалност за изградњу новог објекта болнице припада управо Додику, Шешлија је истакао да условима у новом објекту нису задовољнији само пацијенти, него и запослени у болници.

Фото: РТРС

Додик је данас у општини Источно Ново Сарајево обишао и Трг "Србија" који је у изградњи, позориште и спортску дворану, изразивши задовољство оствареним ефектима реализације ових капиталних пројеката.

- Координација, сарадња и подршка власти Републике Српске овдје није недостајала и драго ми је што могу да упоредим неко вријеме од прије десетак година у којем су све ово били отворени проблеми - од болнице "Србија", која је стављена у функцију, па до пута према Јахорини и много тога другог на плану комуналне инфраструктуре, што је овдје учињено - рекао је он.

Он је изразио увјерење да се изградња ових капиталних објеката завршава квалитетно и на вријеме, истичући да је овдје и снажна иницијатива и заинтересованост за изградњу стамбених зграда и да је ова општина велико градилиште и мјесто које има перспективу.

Начелник општине Љубиша Ћосић је подсјетио да је, у вријеме када су вођени договори за подршку овим пројектима, Додик био предсједник Републике Српске и додао да је он најзаслужнији за све ове пројекте који су у фази завршетка.

- Позориште у Источном Новом Сарајеву није општинска, него градска и регионална прича у Републици Српској, а ту су и трг на 11.000 метара квадратних и спортска дворана капацитета 2.100 мјеста, подобна за такмичења у АБА и ЕХФ лиги у рукомету - рекао је Ћосић.

Додик ће данас, заједно са в.д. директора Путеви Републике Српске Ненадом Нешићем, обићи саобраћајницу у реконструкцији на правцу Источно Сарајево-Јахорина.