latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:19 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Шеранић о сарадњи са кинеским министром здравља (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Кине Ма Сјаовеј разговарали су данас у Бугарској о сарадњи у наредном периоду, активностима партнера из те земље на изградњи болнице у Добоју и улагањима у област здравства у Српској.
Шеранић у Софији: Са кинеским партнерима планирамо размјену менаџера у здравству  (фото:Влада РС) -
Шеранић у Софији: Са кинеским партнерима планирамо размјену менаџера у здравству (фото:Влада РС)

Шеранић је рекао Срни да је са Маом разговарао и о одржавању форума и семинара у Српској и Кини на којима би стручњаци из двије земље представили своје праксе.

- Било је ријечи и о томе да се у Кини представе активности кинеских партнера када је ријеч о инфраструктурним пројектима у области здравства у Српској - рекао је Шеранић, који учествује на 4. састанку министара здравља Кине и земаља Централне и Источне Европе који се традиционално одржава у Бугарској.

Он је рекао да је за Српску веома важно присуство на овом форуму, јер њени представници могу да са водећим људима кинеског здравства директно разговарају о заједничким пројектима и наставку билатералне сарадње.

Шеранић је додао да је на скупу у Бугарској са водећим људима Свјетске здравствене организације за Европу разговарао о наредном двогодишњем уговору те организације са БиХ, као и о активностима у Српској на превенцији масовних незаразних болести.

Он је оцијенио да се на састанку у Софији са партнерима из Кине и региона, између осталог, разговара о глобалној политици у области здравства и циљевима УН до 2030. године када је ријеч о развоју одрживости здравствених система.

- У фокусу разговора су различити изазови у области здравства и здравља, као и проширење сарадње у смислу политика и планова развоја здравствених система, превенција заразних и незаразних болести, размјена инновација и медицинских технологија, развој здравственог менаџмента и увођење традиционалне кинеске медицине у оквиру здравствених система на простору земаља Централне и Источне Европе - рекао је Шеранић.

Фото: РТРС