latinica  ћирилица
06/11/2019 |  13:39 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

ОШ "Доситеј Обрадовић" једна од најуређенијих бањалучких школа (ФОТО)

Градоначеник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је у Основној школи "Доситеј Обрадовић", која данас обиљежава 140 година од оснивања, протеклих година урађено много на побољшању услова за ђаке и да је то једна од најуређенијих школа.

Он је навео да је школски објекат у потпуности реновиран, енергетски ефикасан и да ученици имају боље услове за рад него у већини бањалучких школа.

- Ријетко која установа на овим просторима тако дуго траје. Ево ова школа је у свом животном вијеку промијенила шест држава или државних творевина - рекао је новинарима Радојичић који је присуствовао обиљежавању 140 година од оснивања ове школе.

Он је истакао да је ова школа некада била највећа или једна од највећих бањалучких основних школа, а сада је једна од најуређенијих.

Радојичић је ђацима ОШ "Доситеј Обрадовић" пожелио успјех и да из ове школе изађе много добрих људи који ће водити Бањалуку, Републику Српску или проносити славу града широм свијета.

Директор ОШ "Доситеј Обрадовић" Драган Ковачевић рекао је да је школа ову годишњицу посветила граду Бањалуци и да је цијела манифестација названа "Воли дрво града Бањалуке".

Он је навео да је поводом овог јубилеја на источном транзиту посађен дрворед платана који ће се звати "Доситеј Обрадовић", а све захваљујући граду Бањалуци и покровитељу градоначелнику Игору Радојичићу.

Ковачевић је рекао да је школа почела са радом школске 1878/1879. године и да је до данашњег дана радила без прекида и изњедрила велики број успјешних људи који су дали печат граду Бањалуци.

Он је подсјетио да су ову школу похађали сликар Божидар Божо Николић, пјесникиња Насиха Капиџић-Хаџић, народни херој Веселин Маслеша, те бројни спортски и културни радници, глумци, љекари - о чему свједочи изложба постављена у школском холу.

Ковачевић каже да ОШ "Доситеј Обрадовић" данас има 580 ученика и додаје да је присутна тенденција раста броја ученика.

- Ову годишњицу дочекујемо са два нова кабинета информатике, новом фасадом, столаријом, са нових 22 тоалета и много учила који служе за побољшање квалитета учења и рада ученика и са побољшаним материјалним условима у којима школа ради - истакао је Ковачевић.