latinica  ћирилица
06/11/2019 |  18:33 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Сарајевo: Kонференцијa о климaтским промјенама

Један од највећих узрочника смрти у свијету је загађеност ваздуха, упозорила је шведска принцеза Викторија, отварајући у Сарајеву конференцију о климaтским промјенама. Када је ријеч о еколошким пројектима, највећи донатор у БиХ је Шведска.

Загађење ваздуха један је од водећих узрока смрти и у БиХ, истакла је шведска престолонасљедниц, констатујући да је за рјешавање глобалног проблема неопходна размјена искустава.

- Климатске промјене угрожавају живот људи и због тога се ови изазови не смију омаловажавати. Ово је прилика да се истраже нови начини за ублажавање климатских промјена и прилагођавање новој климатској ситуацији - нагласила је принцеза Викторија.

Пројекти које Шведска финасира у БиХ вриједни су више од 10 милиона евра.

Изабела Ловин, замјеница премијера Шведске, каже да смо прва генерација која има знање о климатским промјенама и посљедња која може учинити нешто у вези с тим.

Подршку Краљевине Шведске истиче и потпредсједница Владе и Српске и министар за просторно уређење грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, наводећи да је само за пројекат "Зелени економски развој", шведска развојна агенција издвојила 13,4 милиона долара.

Климатске промјене већ деценијама остављају посљедице и у БиХ, а најтеже су поплаве 2014, када је под водом била половина БиХ.

- Због утицаја климатских промјена и глобалног загријавања од 1990. године до краја 2018. БиХ су задесиле 23 природне катастрофе. Директна материјална штета процијењена је на 841 милион долара, а што је најтрагичније, изгубљено је 46 живота - додаје Голићева.

Она је и са данашње конференције, у име 230.000 становника који живе уз ријеку Уну, упутила апел дипломатском кору у БиХ, да спријечи изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гора у Двору у Хрватској, уз границу с БиХ.