latinica  ћирилица
06/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:58 | Аутор: sputniknews.com

Русија дошла у посјед тајне израелске ракете

Русија је у Сирији дошла у посјед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, која је била лансирана из ракетног система "Давидова праћка", јављају медији.

Наводи се да је ракета била лансирана 23. јула 2018. године. Сиријске снаге су кренуле на лице мјеста и пронашле практично неоштећену ракету. Она је била пребачена на руско-сиријску војну базу, одакле је била послата у Москву на даље истраживање, пише Јерусалим пост.

Израелска војска је пре две године добила систем "Давидова праћка", док је 23. јула 2018. године био први пут употребљен. Систем је активиран након лансирања из Сирије две ракете "Точка", пише Мигњуз.

Према подацима портала, систем ПВО "Давидова праћка" није пресрео сиријске ракете које нису долетеле до Израела &мдасх; експлодирале су на израелској територији. “Давидова праћка“ је лансирала две ракете, од којих се једна сама уништила изнад Голана.

Наводи се да су ракете-пресретачи "Давидове праћке" најскупље на свијету и користи их израелска војска. Гдје су тачно инсталирани ови системи, остаје војна тајна.

"Давидова праћка" ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент "С-400", наводи портал.