latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:00 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

Појачане контроле брзине и вожње под утицајем алкохола

За девет мјесеци ове године евидентирано је 7.445 саобраћајних незгода, од којих су 82 са погинулим лицима, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и најављено да ће од данас до недјеље, 10. новембра, појачано контролисати учеснике у саобраћају.
Стоп - Фото: илустрација
СтопФото: илустрација

Акценат контрола биће на прекорачењу прописане брзине кретања моторних возила и контроли учешћа у саобраћају под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова, саопштено је из МУП-а Српске.

За девет мјесеци ове године евидентирано је и 336 саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима, те 1.228 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима.

Анализирајући узроке саобраћајних незгода, евидентно је да је најчешћи узрок саобраћајних незгода била непрописна и неприлагођена брзина и то у 19 одсто или 1.414 саобраћајних незгода, док су у 3,5 одсто случајева или 263 саобраћајне незгоде учествовали возачи који су имали преко 1,5 грама по килограму алкохола у организму.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске су у овој години због прекорачења прописане брзине кретања моторног возила санкционисали 68.917 возача, док је због управљања под дејством алкохола из саобраћаја искључено 14.612 возача.

МУП Српске апелује да се сви учесници у саобраћају, а посебно возачи, придржавају законских прописа, да брзину кретања прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.