latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:02 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за страдање српских цивила на Чемерну

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење оптуженима за злочине над српским цивилима у илијашком селу Чемерно 1992. године.
Суђење за злочине у селу Чемерно код Илијаша - Фото: РТРС
Суђење за злочине у селу Чемерно код ИлијашаФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. заједно са другим лицима свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба који су мучени и убијани.

Током рочишта у четвртак, 31. октобра, свједок Тужилаштва БиХ Сенад Јашарспахић свједочио је о планирању напада на хаубице које су биле лоциране у Чемерну.

Јашарспахић, који је до рањавања 5. јуна 1992. био командир чете такозване Армије БиХ на Влахињама, локалитету гранатираном из правца Чемерна, рекао је да је у чети било људи из породица Смоло, Сикира, Шкуљ, те да је тог дана у гранатирању рањен у раме и главу и пребачен у болницу у Високо.

Када је ријеч о планирању напада на село Чемерно, свједок је испричао да су хаубице лоциране између 1. и 5. јуна, а да је планирање напада и цртање по картама било 5. јуна 1992. године.

Јашарспахић је потврдио да није био непосредни учесник напада на село Чемерно, али да је касније у болници чуо да је извршен задатак, да су хаубице неутрализоване тако што је једна гурнута низ литицу, а у другу је стављен експлозив у који је пуцано.

Он је, док је био у болници, чуо да је једна жена током напада на Чемерно хеклером пуцала из штале и убијена.

Свједок Тужилаштва рекао је да је чуо да је оптужени Теуфик Турудић након његовог рањавања преузео команду, иако није учествовао у планирању напада на Чемерно.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.