latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:05 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Мајкићева упозорава - СМС порукама усвојиће АНП?!

Делегат Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је у изјави Срни да би Савјет министара у техничком мандату на наредној сједници 12. новембра, под тачком материјали из надлежности Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, могао усвојити Нацрт годишњег националног програма /АНП/.
Душанка Мајкић - Фото: cin.ba
Душанка МајкићФото: cin.ba

- Сједница заказана за 12. новембар има опсежан дневни ред од 75 тачака и текућа питања, са великом вјероватноћом, да ће неке од тачака бити накнадно додате, као на примјер именовање директора Агенције за истраге и заштиту БиХ - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је под тачком 44 предложеног дневног реда камуфлиран Нацрт годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године, који је у неколико наврата скидан са дневног реда сједница Савјета министара, што се посљедњи пут догодило 4. марта.

- Кључно питање је да ли ће Савјет министара у техничком мандату овог пута донијети одлуку у вези слања АНП-а у Брисел и тиме, уз подршку српских министара у Савјету министара у техничком мандату, испунити жеље бошњачких и хрватских политичара када је у питању НАТО пут БиХ - указала је она.

Она је оцијенила да је могуће да стављање ове тачке на дневни ред предстојеће сједнице Савјета министара у техничком мандату представља само опипавање пулса у Републици Српској, иако нема сумње да задржавање СДС-а и ПДП-а на власти на нивоу БиХ већ више од годину дана захтијева "враћање дуга политичком Сарајеву и међународној заједници прихватањем АНП-а".

- Која год варијанта буде превладала на наредној сједници Савјета министара у техничком мандату, евидентно је да СДС и ПДП одржавају АНП и даље живим без обзира на Резолуцију Народне скупштине БиХ о војној неутралности - навела је Мајкићева.

Осврћући се на недавну изјаву министра одбране у Савјету министара у техничком манадату Марине Пендеш да се ближи крај 2019. године, те да је неопходно преименовати АНП за наредну годину, Мајкићева је упозорила да није случајно да је то питање на предложеном дневном реду сједнице заказане за 12. новембар, како би се, можда, усвојило током телефонске сједници на којој се гласа СМС порукама.