latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:33 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Додик: Мигранти би могли представљати безбједносни проблем

Грађани Републике Српске забринути су због миграната који би могли представљати проблем са становишта безбједности јер већина њих улази у БиХ без докумената, па се не зна ни ко су ни шта су, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик (фото:  Youtube / MIS Television) -
Милорад Додик (фото: Youtube / MIS Television)

- Те људе разумијемо са хуманитарног аспекта, али сматрамо да би било какво њихово стационирање на територији Републике Српске угрожавало безбједност локалне средине и људи који ту живе - рекао је Додик и нагласио да већина миграната не жели да остане на територији Републике Српске.

Наводећи примјер да у Бихаћу и неким другим подручјима у Федерацији БиХ мигранти изнајмљују приватне станове и куће, Додик је истакао да они теже да иду ка земљама ЕУ и да су на територију БиХ стигли из других земаља од којих су неке чланице ЕУ.

- ЕУ је некоректна и бира мигранте који су способни за неке послове, а остају људи који су у стању хуманитарне потребе. Од Савјета министара смо три пута тражили цјеловит и опсежан оперативни план за тај проблем и ниједном га нисмо добили - рекао је Додик за Н1.

Према његовим ријечима, миграциона политика је у изворној надлежности БиХ што подразумијева да се предузимају мјере на граници.

- Ја сам за то да се ојача граница БиХ. Нисам за то да војска излази на границу са Србијом, али јесам да тужилаштва, Гранична полиција, Агенција за истраге и заштиту, полиције Републике Српске и Федерације БиХ направе оперативне план и спријече илеглани превоз миграната, што би значајно смањило њихов прилив", рекао је Додик.

Говорећи о иницијативи коју је покренуо предједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић да се због изградње Пељешког моста тужи Хрватска, Додик је оцијенио да то није у интересу БиХ.

- Средства за градњу је одобрила ЕУ и с тиме се сагласила. У том случају би имали проблем са ЕУ и са Хрватском - рекао је Додик, израживши увјерење да мост не спречава излазак БиХ на отворено море.

Он је истакао да је у БиХ неопходан договор на бази оног што пише у Дејтонском мировном споразуму, те поновио да БиХ сада има прилику да се унутрашњи фактори договоре како би се на бази тога омогућило да десетак година несметано функционише.

- Ако БиХ настави овако да игнорише српске националне позиције и права, против сам те БиХ - рекао је Додик, наводећи да се Република Српска спрема да изађе из два-три споразума које је донијела на бази споразумијевања ентитета.

Додик је указао да је неопходно уважити реалност да данас ауторитет и снага међународне заједнице више није као што је била прије пет или 10 година.

- Човјек сам који дан данас у свему што радим настојим да спријечим било какво насиље - рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Истичући да се залаже за поштовање Устава, те да се сам себи некад чини као Дон Кихот који брани изворне принципе Дејтонског споразума, као јединог начина опстанка БиХ, Додик је навео да њега, истовремено, проглашавају антидејтонским, умјесто СДА која у својој Декларацији БиХ назива "републиком".