latinica  ћирилица
07/11/2019 |  09:53 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Нови погон у ТРБ - и жене у производњи наоружања (ФОТО)

Компанија Технички ремонт Братунац отвориће сутра нови погон за производњу у који је уложено више од милион КМ и запослено 26 радница, рекао је генерални директор компаније Славенко Ристић.
ТРБ - нови погон - Фото: СРНА
ТРБ - нови погонФото: СРНА

Према његовим ријечима, нови производни погон је комплекс од три објекта смјештена на 3.000 метара квадратних у кругу компаније у Братунцу.

Ристић је истакао да је један објекат намијењен за производњу и монтажу експлозивних материја у који је постављена линија за монтажу минобацачких, артиљеријских и ракетних упаљача, као и њихових склопова и подсклопова.

У другом објекту је складиште експлозивних материја, а трећи је намијењен за складиштење готових производа.

Славенко Ристић (Фото: СРНА)

Ристић је навео да је тренутно примљено 26 радника који су прошли све потребне обуке и добили неопходне сертификате за рад на овим пословима, а да је капацитет радних мјеста у процесу производње, односно монтаже 35 радника у једној смјени.

- У блиској будућности, а у зависности од потребе тржишта, планирано је увођење и друге смјене, те расписивање конкурса за пријем нових 30 радника - рекао је он.

Ристић каже да ће сутра, када се отвори погон, прва група од 26 радница почети са радом, те да ће њихов први посао бити монтажа минобацачких, артиљеријских и ракетних упаљача, као и њихових склопова и подсклопова за потребе познатог купца са којим имају закључен уговор.

Интересантно је да су сви новозапослени - жене, а директор ТРБ-а каже да су одлучили да и женама омогуће да раде у намјенској индустрији, која се традиционално веже за мушкарце, те да је сигуран да ће одлично обављати посао.

ТРБ (Фото: СРНА)

- Сматрам да су жене прецизније, посвећеније и опрезније у процесу монтаже, али и у раду са осјетљивом материјом - рекао је Ристић.

Отварање новог погона планирано је за сутра, на Митровдан, поводом обиљежавања славе компаније.