latinica  ћирилица
07/11/2019 |  10:05 | Аутор: СРНА

Хрватска десница жели да укине Дан антифашистичке борбе

Саборски Одбор за ветеране из ратова деведесетих година предлаже да у Хрватској буде укинут Дан антифашистичке борбе и да постане "спомендан",те да то више не буде нерадни дан.
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com) -
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com)

На нову провокацију деснице, која у круговима ветерана има велику подршку, како наводе хрватски медији, реаговали си многи политичари.

Ријечки градоначелник и члан СДП-а Војко Оберснел цинично је прокоментарисао да за празник "треба прогласити 10. април /дан оснивања усташке државе/ тако да Златко Хасанбеговић /познати десничар, историчар и политичар/ и `друштво` слободно носе своје црне капице".

Кандидат за предсједника Хрватске Зоран Милановић упитао је коме смета Дан антифашистичке борбе, 22. јун, као државни празник?

- Уразумите се, људи. За љубав чијих прљавих страсти опет дијелите грађане - наводи он.

Предсједник Клуба заступника СДП-а Арсен Баук оцијенио је као неприхватљив и кукавички приједлог амандмана саборског Одбора за ратне ветеране да Дан антифашистичке борбе убудуће буде "спомендан" умјесто државни празник.

- Мислим да десница у ХДЗ-у провоцира и узвраћа ударац Андреју Пленковићу, али то је његов проблем, а могао би постати и проблем државе - преноси ХРТ.

Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац сматра да они који то предлажу желе да од Хрватске направе "неполитички народ".

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић представио је недавно нови календар обиљежавања државних празника и "спомендана", изразивши увјерење да ће такав начин обиљежавања бити примјеренији и бољи, те омогућити да се избјегне свака недоумица, конфузија и недореченост.

Пленковић је суочен са жестоком опозицијом у странци, нарочито у десном страначком крилу, наводе портали.