latinica  ћирилица
07/11/2019 |  10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић позван на Конгрес у Загребу

У Загребу се од 19. до 21. новембра одржава Конгрес Европске народне партије, а организатори очекују и учешће лидера Српске напредне странке Александра Вучића.
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić)

На листи говорника, објављеној на званичној мобилној апликацији загребачког Конгреса ЕПП, налази се и Вучић, чије је обраћање планирано за 20. новембар.

На Конгресу се очекује око 2.000 делегата из више од 40 земаља.

Најављен је долазак Урсуле фон дер Лајен, Доналда Туска, Дејвида Мекалистера, Силвија Белрусконија и других.

Хрватске медије, међутим, посебно је интересовало питање учешћа лидера водеће странке и предсједника Србије, које он још није потврдио, па су о томе питали и домаћина скупа, хрватског премијера Андреја Пленковића, а он је рекао:

- Позван је и, ако жели доћи, нека дође - прокоментарисао је Пленковић, преноси Индекс.

Пленковић је прокоментарисао и наводе појединих медија да ће се Вучић током боравка у Загребу обратити у Хрватском сабору, наводећи да то није тачно.

Он је рекао да је политичка скупштина која се први дан одржава у Сабору, састанак "нижи" од конгреса.

- Није добро износити лажи у етар, које онда сви преносе. То је важно за културу медија, не треба лагати - рекао је Пленковић.

Он је навео да ће се Конгрес одржати у Арени, да је припреман веома дуго и да ће доћи више од 2.000 људи, пренијела је Н1 телевизија из Загреба.

Многи званичници потврдили су долазак, али, каже Пленковић, Вучић још није.

На питање је ли у реду да се Вучић појави на скупу ЕПП-а у Загребу, који се одржава након обиљежавања годишњице пада Вуковара, Пленковић је рекао новинарима да му није јасно зашто се вежу та два догађаја.

- Ја још једном објашњавам, конгрес ЕПП-а је дефинисан прије двије године да ће се одржати сада. Сви чланови ЕПП-а су позвани, а ко ће од њих доћи знаћемо кад потврде. Зашто мистификујемо нешто? Ја апелујем на све вас да снизите тон чињењу ненормалног нечега што није ненормално - рекао је Пленковић.

Он је додао да ће сви учесници Конгреса бити познати тек када потврде свој долазак.

Скуп ЕПП траје три дана, дио програма првог дана биће одржан у хрватском Сабору, док се највећи дио програма одржава у Арени Загреб.

Српска напредна странка (СНС) је постала придружена чланица ЕПП-а у новембру 2016 године, што је највећи степен придруживања који може да има странка из земље која није чланица ЕУ.