latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:00 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Милуновић: Невесињска бригада величанственим побједама спријечила погром Срба

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да су митровданске битке симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине и сламања офанзива далеко бројнијег непријатеља, којег су чиниле јединице регуларне хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом сутрашњег обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. године на невесињском ратишту рекао да су припадници Невесињске бригаде Војске Републике Српске величанственим побједама спријечили погром српског народа, који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата.

- Војска Републике Српске водила је велике битке за одбрану наше територије, народа и огњишта. Они су спријечили покушај да се Република Српска испресјеца, те да се српски народ са ових територија протјера - навео је Милуновић који је предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Према његовим ријечима, двије митровданске офанзиве, из 1992. и 1994. године, биле су покушај да Србе протјерају из источне Херцеговине.

- Да су успјели у својој намјери карта Републике Српске не би изгледала како изгледа данас - рекао је Милуновић, наводећи да је у првој митровданској офанзиви живот изгубио 41 борац Војске Републике Српске и један цивил.

Према његовим ријечима, непријатељ у првој митровданској офанзиви ангажовао је огромне снаге које су напале малу, али храбру и одважну Невесињску бригаду која је у то вријеме бројала око 3.500 бораца, док су непријатељске снаге бројале између 35.000 и 40.000 војника чиме су оствариле стратешку предност.

- Располагали су огромним потенцијалом артиљеријског оружја и напали су изненада на Митровдан када су многи борци Невесињске бригаде славили крсну славу. На положајима је било око 1.500 бораца који су спријечили продор непријатеља - навео је Милуновић.

Он је подсјетио да су непријатељске јединице претрпјеле велике губитке од неколико стотина војника.

- У другој митровданској офанзиви такозвана Армија БиХ убацила је у наше редове своје диверзантске јединице. Непријатељске јединице су претрпјеле један од највећих пораза у прошлом рату при чему је погинуло око 117 њихових бораца - додао је Милуновић и истакао да су погинула 22 припадника Војске Републике Српске.

Он је истакао да је Невесињска бригада остварила бриљантну војничку побједу без иједне мрље, док су муслиманске јединице пуцале и по санитетском возилу, убиле рањеника и раниле медицинску сестру и у селу Жуберин мучки убиле четири цивила.

Милуновић је овом приликом честитао крсну славу Митровдан Борачкој организацији Републике Српске и свим њеним члановима.

Програмом обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. године на невесињском ратишту у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра је у Невесињу предвиђена у 9.00 часова Света архијерејска литургија у Цркви Вазнесења Господњег, у 11.30 часова парастос и полагање вијенаца на Централном споменику погинулим борцима Невесиња у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске на Тргу слободе, а у 12.00 часова свечана академија у Дому културе "Небојша Глоговац".