latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:37 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Исток Њемачке сустиже запад по запослености и продуктивности

Њемачки Институт за економска истраживања истиче да након више деценија нестаје економски и социјални јаз између западне и источне Њемачке, те да се исток сасвим приближио западу земље по запослености и продуктивности.
Њемачка застава - Фото: илустрација
Њемачка заставаФото: илустрација

Уз 30 година од пада Берлинског зида, Институт наводи да је стопа незапослености на подручју бивше Источне Њемачке у 2005. износила 20,6 одсто, те је била двоструко већа него у тадашњој Западној Њемачкој.

Међутим, посљедњи показатељи говоре да је стопа незапослености и западном дијелу земље била тек нешто изнад пет одсто, а на истоку између седам и осам одсто.

Савезне државе у саставу некадашње Источне Њемачке такође "хватају корак" са западним дијелом земље када је ријеч о продуктивности.

У 2018. години, мјерено према бруто додатој вриједности по раднику, она је износила 83 одсто упоредиве вриједности на подручју некадашње Западне Њемачке, утврдили су на Институту за економска истраживања.

То значи да је стопа продуктивности више него удвостручена у односу на период непосредно након пада комунизма.

Разлике које се још примјећују произлазе из мање величине компанија и мањег удјела сједишта /великих/ компанија на истоку Њемачке, закључују аутори истраживања, а преносе агенције.