latinica  ћирилица
07/11/2019 |  12:22 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Бањалучки Универзитет улаже у властити развој и школовање студената (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одражана свечана академија поводом 44 године рада Универзитета у овом граду.
Свечана академија поводом 44 године бањалучког Универзитета - Фото: СРНА
Свечана академија поводом 44 године бањалучког УниверзитетаФото: СРНА

Академији, која је одржана у Народном позоришту Републике Српске, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Српске и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Свечаној академији присуствовао је и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, бројни просвјетни радници, гости и званице из јавног, научног, политичког и друштвеног живота.

Додик и Гајанин (Фото: СРНА)

Српски члан Предсједништва БиХ честитао је Универзитету у Бањалуци 44 године рада, нагласивши да је свјестан колико труда ова друштвено одговорна институција улаже у властити развој и школовање студената.

Он је оцијенио да је бањалучки Универзитет најважнија високошколска образовна установа Републике Српске заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву.

- Радили смо и радићемо на важним питањима за бањалучки Универзитет да га учинимо што јачим, важнијим и прилагођенијим потребама друштва. Желимо да уведемо ред у високо образовање, али и квалитет и одговорност за школовање кадра који ће бити конкурентан на тржишту рада - рекао је Додик у обраћању на свечаној академији.

Он је рекао да Српска жели стабилан Универзитет у Бањалуци, којем ће наставити да пружа логистичку подршку и на плану побољшања материјалног статуса запослених и услова рада за особље и студенте.

- Желимо да буде још бољи и у том правцу радимо на реформи високог образовања које треба да омогући и рјешавање питања његове интеграције у глобалне токове образовања - истакао је Додик.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да су Универзитет у Бањалуци и иста таква установа у Источном Сарајеву стубови Српске и њеног јавног образовања.

- Данас смо на сједници Владе усвојили нацрте закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у том сектору, што је почетна степеница дугогодишње реформе у овој области која је испред нас - рекао је Рајчевић.

Он је рекао да Универзитет у Бањалуци препознаје и подржава ове реформске напоре чији су циљеви интернационализација, модернизација и рационализација високог образовања.

Ректор Универзитета у Бањалуци рекао је да се та установа успјешно развија и у сваком погледу напредује.

- То се односи на наставне планове и програме, излазне компетенције студената, студентски стандард, наше учешће у међународним пројектима, кадрове и слично. Из године у годину наши наставници имају све више публикација у међународно препознатим часописима - рекао је Гајанин.

Овогодишња добитница Златне плакете за студента генерације Правног факултета у Бањалуци Милица Ристић изразила је захвалност због тога што образовне институције препознају и награђују труд и рад студената.

- То је мотив да наставимо да се трудимо, али и добар примјер за будуће генерације студената у смислу да се учење и улагање у себе исплати - рекла је Ристићева.

Осим Милораду Додику, Повеља за допринос развоју Универзитета додијељена је министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу и другим појединција и институцијама, а Универзитету у Бањалуци јубилеј је честитала и предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска образовна институција у Српској и други по величини универзитет у БиХ. У његовом саставу је 17 факултета, настава се изводи на 64 студијска програма првог циклуса студија, 71 програму другог циклуса, те на 12 студијских програма трећег циклуса студија.

Наставу изводи 811 наставника и сарадника у пуном радном односу, а ангажовано је 170 наставника у допунском радном односу, 168 гостујућих професора из иностранства и 121 стручни сарадник за потребе реализације клиничке праксе.

На Универзитету тренутно студира око 17.000 студената из свих крајева Српске, али и из иностранства. До сада је дипломе основних студија стекло 43.044 студента, 835 студената мастер студија, 1.437 магистара и 697 доктора наука.