latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:11 | Аутор: РТРС

Алумина мисли на будућност Српске

Компанија Алумина из Зворника, која годинама уназад биљежи позитивне пословне резултате, проширује палету својих производа, осваја тржишта и за собом “вуче“ велики број фирми и тако храни хиљаде породица. Већ годинама запошљава и све више младих стручних кадрова, чиме даје свој допринос останку младих људи на овим просторима којима се у и око овог предузећа даје шанса да обезбиједе егзистенцију за себе и своје најближе.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Наиме, ова компанија према доступним показатељима је 2013. године, када је отворен стечајни поступак у Фабрици глинице Бирач, чија је Алумина повезана фирма, имала 970 радника, док их је на крају августа ове године има 1.537, што је повећање за 567 радника у периоду од свега шест година.

Тако је број радника у Алумини сваке године повећаван у просјеку за око 95 радника или осам нових радних мјеста мјесечно. То је одличан показатељ потенцијала ове компаније, која сада од укупног броја радника има чак 255 запослених са високом стручном спремом, од којих су већина млади кадрови, жељни да покажу своје знање у области машинства, технологије, електротехнике и сачувају Алумину која је истински носилац развоја Републике Српске.

Само у 2018. години, компанија Алумина је запослила 155 нових радника, међу којима је значајан број са факултетском дипломом.

Дакле, Алумина је свој велики потенцијал показала посљедњих година, јер је успјела очувати постојећа и створити нова радна мјеста у условима након отварања стечајног поступка, што свакако говори о успјеху челних људи компаније, а посебно руководства Републике Српске. Управо они су били на заједничком задатку са циљем да се очува Алумина, а то је циљ и нове Управе Алумине која је уз подршку Владе Српске одлучна да сачува компанију и која треба да настави путем успјеха, на добробит свих грађана Републике Српске.

Да је Алумина примамљив послодавац, посебно за младе стручњаке, показују и подаци о просјечним мјесечним примањима запослених у овом привредном гиганту из Зворника. Примјера ради, просјечна нето плата у Алумини је 2013. године износила 761 марку, док је на крају јула ове године достигла 1.038 марака, и на тај начин увелико престигла републички просјек по мјесечним зарадама.

Да запослени немају разлога за бригу, односно да немају разлога да сумњају у будућност и даљи напредак ове компаније, говори и податак да је у Алумини посљедњих година реализовано неколико инвестиционих пројеката, с циљем раста производње, повећање пословног дохотка и новог запошљавања, а уложене су десетине милиона марака.

Поред изградње нових производних погона, не треба заборавити ни чињеницу да је Алумина, у свом фабричком кругу, прије двије године, саградила и нови дјечији вртић, један од најсавременијих у Републици Српској и БиХ, у коме тренутно борави више од 150 малишана, дјеце радника фабрике, али и других становника зворничке општине.

Такође, Алумина је показала и друштвену одговорност тиме што је кренула у изградњу овог објекта, што је довело до великог задовољства запослених, јер им је олакшано да збрину дјецу у вртићу док су они на послу.

Све ово нас наводи на закључак да компанија Алумина запошљавањем младих стручних кадрова, заправо чува будућност Републике Српске и гарантује останак младих на овим просторима.

Извор: Banjaluka.net