latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:21 ⇒ 13:22 | Аутор: klix.ba

Црнадак пропустио више од пола сједница Савјета министара

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак који је недавно изјавио да ће “ствари бити пуно боље када се сједнице буду одржавале редовно“ није присуствовао на скоро 50 одсто сједница Савјета министара Босне и Херцеговине.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Према подацима из Генералног секретаријата Савјета министара Босне и Херцеговине, Савјет министара у периоду од именовања до данас одржао је укупно 203. сједнице.

Ријеч је о редовном и ванредном засједању Савјета министара БиХ.

На свим одржаним сједницама присуствовао је једино предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић док је најмање присутан био представник Министарства иностраних послова БиХ, односно министар Игор Црнадак. Према подацима Генералног секретаријата Савјета министара БиХ Црнадак је присуствовао на само 94 сједнице.

Ово је посебно занимљиво с обзиром на недавну изјаву управо Црнадка који је критиковао одржавање телефонске сједнице на којој је усвојен извјештај Агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ истичући да би сједнице требало одржавати редовно упркос томе што је ријетко када виђен на редовном засједању државне владе.

У прошлом сазиву Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Црнадак је често био предмет прозивки државних парламентараца јер скоро никада није долазио на сједнице Представничког дома и Дома народа ПСБиХ. Посланици у Представничком дому ПСБиХ, једном приликом када је Црнадак дошао на сједницу, отворено су се шалили да присуствују историјском тренутку: указању министра иностраних послова БиХ у згради законодавне власти.

Свој недолазак на сједнице Парламентарне скупштине БиХ, али и Савјета министара БиХ Црнадак је правдао честим путовањима која су додуше и очекивана јер обавља дужност министра иностраних послова БиХ.

На већини сједница Савјета министара БиХ били су присутни министра финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда (196), министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић (195), министар правде БиХ Јосип Грубеша (185) и министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац (181).

Нешто мање сједницама су присуствовали министар цивилних послова БиХ Адил Османовић (167), министар безбједности БиХ Драган Мектић (164) и министарка одбране БиХ Марина Пендеш (159).

Важно је истаћи како није могуће извући прецизне податке који се односе на присуство представника Министарства комуникација и саобраћаја БиХ сједницама Савјета министара БиХ јер су се у овом министарству смијенила два министра и то Славко Матановић и Исмир Јуско док тренутно министарством управља замјеник министра Саша Далипагић.

Матановић је био министар у мандату од 1. априла до 10. децембра 2015. године, односно осам мјесеци. Након његове смјене Министарством комуникација и саобраћаја БиХ руководио је замјеник министра Саша Далипагић све док 11. маја 2016. године Исмир Јуско није именован за министра. Јуско се са позиције државног министра повукао 26. децембра 2018. године и од тад па до данас министарством поново управља Далипагић.